Topwetenschapper noemt e-mails Climategate "tamelijk erg"

De Britse klimaatwetenschapper Phil Jones geeft toe dat sommige uitgelekte e-mails van zijn hand “tamelijk erg” (“pretty awful”) zijn. De e-mails wijzen volgens klimaatsceptici op manipulatie van het invloedrijke VN-klimaatrapport. Climategate wordt nu onderzocht door het Britse parlement.
Climategate draait rond honderden e-mails van klimaatwetenschappers van de Universiteit van East Anglia (UEA). Die werkten mee aan het VN-klimaatrapport van 2007, dat de basis vormde voor de VN-klimaattop in Kopenhagen.
“Ik heb duidelijk enkele tamelijk erge e-mails gestuurd”, gaf Phil Jones, directeur van de Klimaatonderzoekseenheid, gisteren toe aan leden van het Britse parlement. In een van die mails weigerde hij onderzoeksgegevens vrij te geven. Hij vreesde dat ze misbruikt zouden worden door klimaatsceptici.
Volgens Jones is het geen standaardpraktijk om de gevraagde data te publiceren. En 80 procent van de gegevens over de opwarming van de aarde was wel al gepubliceerd, zei Jones.
Jones krijgt ook kritiek van collega-wetenschappers. Het Britse Instituut voor Fysica zegt dat de e-mails “zorgwekkende implicaties hebben voor de integriteit van wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.” Volgens het instituut bevatten de e-mails “bewijs van bewuste en gecoördineerde weigeringen om te voldoen aan eerbare wetenschappelijke tradities en aan de wet op de vrijheid van informatie.”
De controversiële e-mails waren door een hacker gestolen en lekten in november uit via het internet, aan de vooravond van de VN-klimaattop.
Ook een onafhankelijke commissie onderzoekt Climategate. Bij de start van dat onderzoek, midden vorige maand, moest commissielid Philip Campbell, hoofdredacteur van het blad Nature, ontslag nemen op verdenking van partijdigheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.