Transgene zalm mogelijk op menu in VS

Regulerende instanties in de Verenigde Staten besluiten deze week of genetisch veranderde zalm wordt goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het zou gaan om het eerste transgene dier dat hiervoor wordt goedgekeurd.

Onderzoekers vragen zich af of er voldoende is nagedacht over de gevolgen van het toelaten van transgene zalm voor menselijke consumptie.

De genetisch veranderde zalm komt uit viskwekerijen en bevat twee genen van andere vissoorten. Deze genen zorgen ervoor dat de zalm sneller groeit en minder voedsel nodig heeft dan conventionele zalm. Het debat over het toelaten van de zalm voor menselijke consumptie, spitst zich toe op de vraag of gevaarlijk is voor de gezondheid en of er een gevaar is voor de wilde zalm als een transgene zalm ontsnapt en in rivieren of oceanen terechtkomt.

De onderzoekers wijzen er echter op dat de impact transgene zalm veel verder reikt.

Lagere prijs

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) moet de risico’s inschatten, maar critici zeggen dat het orgaan onvoldoende kennis en mandaat heeft om alle implicaties van de introductie van de zalm te kunnen overzien.
 
“Door deze technologische doorbraak kunnen we de kosten van de zalmproductie verlagen en de markt uitbreiden”, zegt Martin Smith, milieueconoom aan de Duke University.
 
Dit volgt op een trend van de laatste decennia in de zalmvisserij, zegt hij: technologische innovaties verlaagden de productiekosten. Een gevolg daarvan was dat de productie toenam en dat ondanks de toegenomen vraag, de prijs is gedaald. “Met transgene zalm zal naar verwachting iets soortgelijks gebeuren”, zegt hij.

Smith was hoofdauteur van een studie waarvan de resultaten deze week werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De studie concludeert dat de FDA onvoldoende onderkent dat transgene zalm de totale productie en consumptie van zalm zal kan beïnvloeden.

Enerzijds kan een lagere zalmprijs het voordeel hebben dat meer mensen, ook mensen met lage inkomens, zalm gaan eten. Zalm staat erom bekend gezond te zijn voor het hart en de hersens. De transgene zal kan echter ook milieuproblemen veroorzaken.

Antibiotica

De kooien waarin de zalm gekweekt wordt, laten grote hoeveelheden antibiotica en andere middelen in de oceaan lekken. Dat is schadelijk voor het milieu. Ook bestaat de kans dat transgene kweekzalm ontsnapt en ziekten verspreidt of zich mengt met wilde zalm.

AquaBounty, het bedrijf dat de zalm ontwikkelt, zegt dat het grootste deel van deze zalm steriel is en dat het onwaarschijnlijk is dat de zalm overleeft in het warme wateren van Panama, waar de zalm gekweekt wordt.
 
Van grotere zorg is, volgens de auteurs van de studie, het feit dat voor hogere zalmproductie in faciliteiten voor aquacultuur, meer wilde vis nodig is als voedsel voor de kweekvis. Deze visvoorraden staan al onder druk door overbevissing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.