Transnistrië stemt illegaal

De pro-Russische president Igor Smirnov wordt zondag waarschijnlijk herverkozen als leider van het stalinistische spookstaatje Transnistrië. De internationale gemeenschap erkent de verkiezingen niet, omdat Transnistrië officieel nog altijd deel uitmaakt van Moldavië.
Transnistrië is een langerekt ministaatje met een half miljoen inwoners op de linkeroever van de Dniestr-rivier. In 1991 scheurde het zich af van het Roemeenstalige Moldavië. De bevolking, die ongeveer uit gelijke delen Russen, Oekraïeners en Roemenen bestaat, sprak zich op 17 september 2006 in een internationaal niet erkend referendum uit voor onafhankelijkheid en een “uiteindelijke unie” met Rusland.

De 65-jarige president Smirnov heeft een stalinistische greep op de politiek, de media en het onderwijs en is torenhoog favoriet om zichzelf op te volgen. Smirnov heeft gezworen op post te blijven tot Transnistrië internationaal wordt erkend. Hereniging met Moldavië acht hij uitgesloten, omdat dat land voor hem een te westelijke koers vaart. Smirnov maakt er geen geheim van dat hij het beleid inzake douane, onderwijs en sociale voorzieningen zoveel mogelijk afstemt op Moskou.

De president is ook echt populair in Transnistrië, omdat de levenstandaard er hoger ligt dan in Moldavië. “Het is goed mogelijk dat de mensen autonoom willen blijven om hun sovjetlevensstijl te handhaven”, zegt de Roemeense politologe Claudia Ciobanu die de regio onlangs bezocht, “Maar het is de vraag in hoever dat het resultaat is van propaganda en een gebrek aan kennis over het alternatief. Het leven is er goedkoop en comfortabel, maar dat gaat ten koste van de vrijheid”.

In de straten van de hoofdstad Tiraspol zoek je vergeefs naar affiches van tegenkandidaten. De meest geloofwaardige uitdager is journalist Andrey Safonov, de uitgever van een van de weinige kranten die niet door de staat worden gecontroleerd. Safonov werd bijna gediskwalificeerd voor de race naar het presidentschap, maar mag dankzij een laattijdige beslissing van de Centrale Verkiezingscommissie toch meedoen. Twee andere kandidaten, de zakenman Petr Tomayly en de communist Nadezhda Bondarenko doen volgens sceptici alleen mee om de illusie te wekken dat het om echte verkiezingen gaat.

Transnistrië wordt niet internationaal erkend en heeft een slechte reputatie als draaischijf voor mensen- en wapenhandel. Ciobanu geeft toe dat internationale erkenning zou kunnen helpen “om Tiraspol het spel opnieuw volgens de regels te laten spelen”. Internationale organisaties stellen zich op hetzelfde standpunt als regering van Moldavië, die vindt dat Transnistrië eerst democratischer en minder crimineel moet worden. Moldavië wil ook dat Rusland zijn “vredestroepen” uit het gebied terugtrekt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.