Transnistrië zet zich in slipstream van Kosovo

Met de definitieve onafhankelijkheid van Kosovo in het vooruitzicht, kan de EU zich stilaan bewijzen in een ander heikel conflict: dat tussen Moldavië en de regio Transnistrië. De roep naar onafhankelijkheid wordt bij de politici in Transnistrië steeds luider, terwijl Moldavië de regio alleen autonomie wil geven.
Het conflict tussen Moldavië en Transnistrië dateert al van 1992 toen in het ex-Sovjetland Moldavië een burgeroorlog ontstond en het gebied van Transnistrië ten oosten van de rivier Djnestr zich eenzijdig onafhankelijk verklaarde.
Transnistrië, dat een laatste communistisch bolwerk in Europa is, wordt door geen enkel land ter wereld erkend en geldt internationaal nog steeds als een deel van Moldavië. Het is een van de armste gebieden in Europa en wordt door het Westen bestempeld als een draaischijf voor wapen-, drugs- en mensenhandel.
De verschillen tussen het westers georiënteerde Moldavië en de Russisch gezinde republiek van Transnistrië hebben tot op vandaag een akkoord tussen beide landen verhinderd. Jaren lang riepen de politici van Transnistrië op tot een confederatie met Moldavië (wat de erkenning van Transnistrië als aparte staat inhoudt).
Sinds kort gaan in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, echter luide stemmen op om toch niet te streven naar hereniging met Moldavië. Officiële verklaringen doen geloven dat de autoriteiten van Transnistrië voluit voor onafhankelijkheid willen gaan en daarvoor hun hoop hebben gesteld op een definitieve regeling van de onafhankelijkheid van Kosovo, als precedent.

Nieuwe onderhandelingen


Grote druk van de Europese Unie en de Verenigde Staten resulteerde onlangs in de afspraak om de onderhandelingen opnieuw op te starten volgens het 5+2 principe: d.w.z. de EU, de Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) enerzijds, en Transnistrië en Moldavië anderzijds.
De gesprekken lagen al een jaar stil en moesten normaal midden februari worden hervat, maar de delegatieleden van Transnistrië stuurden hun kat naar de onderhandelingstafel. Ze beweren dat hun land slachtoffer is van een economische blokkade, die de arme mensen hard treft, en beschuldigen Moldavië en het Westen ervan druk uit te oefenen om terug te onderhandelen.
Oekraïne en Rusland worden gezien als de grootste struikelblokken voor een oplossing van het conflict. Moskou heeft nog altijd veel militaire en politieke belangen in de regio.
In januari hebben Moldavië en Rusland de gesprekken hervat en hun relaties verbeterd. Rusland gaat akkoord met de territoriale integriteit van Moldavië en wil garanties dat Moldavië neutraal blijft, maar tot een doorbraak kwam het niet omdat de meningsverschillen over de mate van autonomie voor Transnistrië te groot bleken.
Moldavië stelt nu zijn hoop voor een definitieve oplossing op de EU, die in de Balkan een steeds belangrijkere rol gaat spelen. De inzet voor de EU is hoog: het kan bewijzen dat het een nuttige speler is op internationaal vlak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.