Transparantie inzake defensiebudgetten neemt toe, uitgavenzelf stijgen

Steeds meer landen maken vrijwillig aan de
Verenigde Naties bekend hoeveel geld ze besteden aan wapens. De VN zijn blij
over de toenemende transparantie inzake defensiebudgetten, maar maken zich
zorgen over het feit dat er opnieuw bijna zoveel wapens worden gekocht als
tijdens de Koude Oorlog.

Nog nooit hebben meer regeringen aangifte gedaan van hun defensie-uitgaven, zei VN-woordvoerder Fred Eckhard maandag. Sinds 2000 rapporteren meer dan de helft van de lidstaten aan het VN-departement voor Ontwapening. Honderd van de 191 lidstaten hebben ooit al eens een rapport ingediend, 77 landen maken elk jaar hun militair budget bekend. De meest regelmatige aangiften zijn afkomstig van Westerse landen, maar ook Maleisië, Roemenië, Wit-Rusland, Mongolië, Albanië en Mauritius brengen nu jaarlijks verslag uit. Ook Jordanië, Libanon, Senegal, de Seychellen, Sierra Leone, Brazilië, Chili, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nepal, Peru en de Filippijnen maken geen geheim meer van hun defensiebudget.

’s Werelds grootste wapenconsument blijven de Verenigde Staten. In 2001 spendeerden de VS 327,5 miljard dollar en volgens een schatting van het International Institute for Strategic Studies in Londen zal dat cijfer in 2002 343 miljard dollar bedragen. Ter vergelijking: wereldwijd wordt 850 miljard dollar uitgegeven aan wapens. Andere grote defensiebudgetten in 2001 waren die van Duitsland (24,3 miljard dollar), Rusland (9,2 miljard dollar), Frankrijk (28,4 miljard dollar) en Groot-Brittannië (36,8 miljard dollar).

De wapenuitgaven komen daarmee gevaarlijk dicht in de buurt van de budgetten tijdens de Koude Oorlog, zo waarschuwde VN-vice-secretaris-generaal Jayantha Dhanapala. De uitgaven gaan ten koste van meer productieve ondernemingen en bedreigen het milieu en de vooruitzichten voor de sociale en economische ontwikkeling van de mensheid, aldus Dhanapala.

Ontwapening is blijkbaar uit de mode geraakt, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, Shamsher Mobin Chowdhury, vorige week op een vergadering van de VN-commissie voor Ontwapening. De minister weet de stijging van de budgetten aan zelfgenoegzaamheid over de verwezenlijkingen van het verleden en frustratie met de onwil van de grootmachten om werk te maken van een grondige ontwapening. Deze uitgaven zijn gewoonweg schandalig in een wereld waar honderden miljoenen mensen moeten rondkomen met minder dan een dollar per dag, zei de Nigeriaanse vertegenwoordiger Enny Onobu.

De VN konden ook vaststellen dat steeds meer landen hun conventionele aankopen laten inschrijven in een register. Sinds het ontstaan van dat register in 1992 hebben 162 landen minstens eenmaal verslag uitgebracht. Voor 2001 zijn verklaringen binnen van 120 landen, 20 procent meer dan twee jaar geleden. Afrika, Latijns-Amerika en de Cariben zijn relatief goed vertegenwoordigd, grote afwezigen zijn de landen uit het Midden-Oosten, die tot de grootste wapenkopers ter wereld behoren.

De grotere transparantie tegenover de Verenigde Naties is het resultaat van jarenlange inspanningen, aldus Natalie J. Goldring, onderzoekster bij de Universiteit van Maryland. Maar er blijft werk aan de winkel :Handwapens en lichte conventionele wapens worden niet in het register opgenomen en het gebrek aan respons uit het Midden-Oosten blijft zorgen baren. Tenslotte doen de VN ook te weinig om de informatie te analyseren en om te zetten in beleidsdaden.

Sinds 2000 rapporteren meer dan de helft van de lidstaten aan het VN-departement voor Ontwapening. Honderd van de 191 lidstaten hebben ooit al eens een rapport ingediend, 77 landen maken elk jaar hun militair budget bekend. De meest regelmatige aangiften zijn afkomstig van Westerse landen, maar ook Maleisië, Roemenië, Wit-Rusland, Mongolië, Albanië en Mauritius brengen nu jaarlijks verslag uit. Ook Jordanië, Libanon, Senegal, de Seychellen, Sierra Leone, Brazilië, Chili, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nepal, Peru en de Filippijnen maken geen geheim meer van hun defensiebudget. ‘s Werelds grootste wapenconsument blijven de Verenigde Staten. In 2001 spendeerden de VS 327,5 miljard dollar en volgens een schatting van het International Institute for Strategic Studies in Londen zal dat cijfer in 2002 343 miljard dollar bedragen. Ter vergelijking: wereldwijd wordt 850 miljard dollar uitgegeven aan wapens. Andere grote defensiebudgetten in 2001 waren die van Duitsland (24,3 miljard dollar), Rusland (9,2 miljard dollar), Frankrijk (28,4 miljard dollar) en Groot-Brittannië (36,8 miljard dollar). De wapenuitgaven komen daarmee gevaarlijk dicht in de buurt van de budgetten tijdens de Koude Oorlog, zo waarschuwde VN-vice-secretaris-generaal Jayantha Dhanapala. De uitgaven gaan ten koste van meer productieve ondernemingen en bedreigen het milieu en de vooruitzichten voor de sociale en economische ontwikkeling van de mensheid, aldus Dhanapala. Ontwapening is blijkbaar uit de mode geraakt, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, Shamsher Mobin Chowdhury, vorige week op een vergadering van de VN-commissie voor Ontwapening. De minister weet de stijging van de budgetten aan zelfgenoegzaamheid over de verwezenlijkingen van het verleden en frustratie met de onwil van de grootmachten om werk te maken van een grondige ontwapening. Deze uitgaven zijn gewoonweg schandalig in een wereld waar honderden miljoenen mensen moeten rondkomen met minder dan een dollar per dag, zei de Nigeriaanse vertegenwoordiger Enny Onobu. De VN konden ook vaststellen dat steeds meer landen hun conventionele aankopen laten inschrijven in een register. Sinds het ontstaan van dat register in 1992 hebben 162 landen minstens eenmaal verslag uitgebracht. Voor 2001 zijn verklaringen binnen van 120 landen, 20 procent meer dan twee jaar geleden. Afrika, Latijns-Amerika en de Cariben zijn relatief goed vertegenwoordigd, grote afwezigen zijn de landen uit het Midden-Oosten, die tot de grootste wapenkopers ter wereld behoren. De grotere transparantie tegenover de Verenigde Naties is het resultaat van jarenlange inspanningen, aldus Natalie J. Goldring, onderzoekster bij de Universiteit van Maryland. Maar er blijft werk aan de winkel :Handwapens en lichte conventionele wapens worden niet in het register opgenomen en het gebrek aan respons uit het Midden-Oosten blijft zorgen baren. Tenslotte doen de VN ook te weinig om de informatie te analyseren en om te zetten in beleidsdaden. Thalif Deen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.