Tsjechische president gelooft niet in klimaatverandering

De president van Tsjechië, Vaclav Klaus, gelooft niet in de wereldwijde opwarming van de aarde. Hij noemt het een mythe en zegt dat de rapporten van het Intergouvernementeel Panel over de Klimaatsverandering (IPCC) geen enkele wetenschappelijke basis hebben.
“Het is niet eerlijk om naar het VN-klimaatpanel te verwijzen”, zei Klaus aan Hospodárské noviny, een Tsjechisch economisch dagblad. “IPCC is geen wetenschappelijk instituut: het is een politiek orgaan, een groene ngo.”
Het IPCC werd in 1988 opgericht onder auspiciën van de Verenigde Naties om de klimaatverandering te evalueren. Het panel bestaat uit honderden klimatologen en wetenschappers uit universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen en milieu-organisaties van over de hele wereld.
“Het is geen forum van neutrale wetenschappers en ook geen evenwichtig samengestelde groep wetenschappers”, zegt Klaus. “Ze zijn allemaal gepolitiseerd en hebben een eenzijdige opinie en opdracht.” De Tsjechische president betreurt bovendien dat mensen niet wachten op het volledige IPCC-rapport. “Dit is zo’n ongelofelijke vergissing van zoveel mensen, van journalisten tot politici.”
Het IPCC publiceerde begin februari een eerste deel van haar vierde klimaatrapport waaruit blijkt dat de opwarming van de aarde onomkeerbaar is. In de loop van het jaar volgen nog drie rapporten: een over de gevolgen van de klimaatverandering en zeespiegelstijging, een over de maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en in november volgt een syntheserapport voor beleidsmakers.
Klaus vindt niet dat de mensheid de planeet om zeep helpt. “Misschien kan enkel Al Gore zoiets beweren, een zinnig mens kan dat niet.” De president ziet niet in hoe de mensheid de planeet ruïneert: “Ik heb het nooit gezien en ik denk niet dat een verstandig en ernstig mens zoiets kan beweren.” Klaus geeft wel toe dat er sociale systemen zijn die de natuur schaden, zoals de regimes die het privé-eigendom verbieden. “Het is duidelijk dat, hoe armer een maatschappij is, hoe brutaler ze omgaat met de natuur.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.