Tsvangirai treedt toe tot eenheidsregering

Oppositieleider Morgan Tsvangirai van het MDC (Movement for Democratic Change) zal in februari toetreden tot een eenheidsregering in Zimbabwe op voorwaarde dat president Mugabe enkele eisen inwilligt.
Zo moeten alle oppositieleden en democratische activisten die de voorbije maanden werden opgepakt in Zimbabwe voor 11 februari vrijgelaten worden. Nog volgens Tsvangirai moet de grondwet gewijzigd worden om de post van eerste minister te kunnen vastleggen.
‘De tijd is rijp om onze politieke verschillen aan de kant te schuiven en het welzijn van de bevolking centraal te stellen in ons beleid en onze acties’, zegt Tsvangirai. Tsvangirai zal op 11 februari ingezworen worden als eerste minister, maar niet iedereen is daar zo gelukkig mee. Binnen zijn eigen partij krijgt Tsvangirai het verwijt te snel gehandeld te hebben, schrijft het VN-nieuwsagentschap IRIN.

Tegenwind


Een vakbondslid omschreef de deal als ‘zelfmoord’ voor Tsvangirai. ‘Het is duidelijk dat hij toetreedt op hun voorwaarden als een kleine partner, wat betekent dat hij het beleid niet zal kunnen wijzigen’, zegt een MDC-parlementslid. ‘Zijn eigen politieke toekomst zal gecompromitteerd raken’, zegt het parlementslid. ‘Indien de bevolking klaagt dat ze honger heeft, zal Zanu-PF (de partij van Mugabe, BV) de schuld in de schoenen van Tsvangirai schuiven.’
De overeenkomst lijkt vorm te hebben gekregen onder druk van de buurlanden van Zimbabwe. De SADC, een samenwerkingsverband tussen veertien landen in Zuidelijk Afrika, had op 27 januari beslist dat Zimbabwe tegen 11 februari Tsvangirai moet beëdigd hebben als eerste minister. De rest van de regeringsleden moet twee dagen later benoemd zijn. Het SADC oordeelde ook dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, een struikelblok bij de vorige onderhandelingen, gemeenschappelijk moet bestuurd worden door Zanu-PF en het MDC.

Zijn eigen politieke toekomst zal gecompromitteerd raken.
‘Vervaarlijk vaag’


De organisatie International Crisis Group (ICG) waarschuwt dat de overeenkomst tussen Zanu-PF en MDC ‘vervaarlijk vaag’ blijft, hoewel de deal het potentieel heeft om het land terug op de been te krijgen. De internationale gemeenschap moet zijn solidariteit betonen met het verdrag. De ICG vindt dat de humanitaire hulp alleszins geen vertraging meer mag oplopen.

Lange nasleep


Zimbabwe organiseerde op 29 maart 2008 verkiezingen waarbij het MDC de regeringspartij Zanu-PF versloeg. Tsvangirai versloeg ook Mugabe in de presidentiële verkiezingen maar haalde volgens de officiële cijfers net geen meerderheid van de stemmen in de eerste ronde. Tsvangirai trok zich terug voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni nadat politiek geweld meer dan 80 doden maakte onder zijn aanhangers.
Op 15 september 2008 werd al een deal afgesloten tussen het MDC en de regering, maar die overeenkomst liep op de klippen omdat ‘Zanu PF zich niet als een constructieve en positieve partner opstelde’, schrijft het MDC in een persbericht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.