Tutu en Albright in de bres voor Zimbabwanen

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de vrede won, en Madeleine Albright, de minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse president Clinton, roepen in een open brief landen en organisaties op om de schending van de mensenrechten en de democratie in Zimbabwe sterk te veroordelen.
“Sommigen vinden dat de wereld zich niet moet mengen in interne zaken van een soevereine staat. Zo’n uitgangspunt komt dictators uiteraard goed uit. Het is een principe dat het pad geëffend heeft voor Hitler en Stalin en voor de moorden door Idi Amin”, schrijven Tutu en Albright. “Het is ook een principe dat zou verhinderd hebben om het racistische Rhodesië om te vormen tot Zimbabwe.”
Zowel Tutu als Albright zien kansen in Zimbabwe. “Politieke en civiele leiders kunnen zich rond een gemeenschappelijk doel scharen: een vreedzame en democratische overgang.” Ze vinden allebei dat er transparante democratische verkiezingen moeten komen met internationale waarnemers. Maar eerst moet de Zimbabwaanse overheid de gewelddadige praktijken stopzetten, draconische wetten terugschroeven en de kieswetgeving aanpassen aan de regionale en internationale standaarden.
Voorlopig lijkt er nog geen betere omstandigheden op komst. De Zimbabwaanse vakbonden hebben voor vandaag en morgen een algemene staking afgekondigd om te protesteren tegen de economische crisis in het land. De politie waarschuwt genadeloos op te treden tegen iedereen die werkwilligen verhindert naar het werk te gaan.
Gisteren pakte de politie Gift Phiri, een journalist van een in Londen gevestigde Zimbabwaanse krant, op. Phiri had alle namen van politieagenten en politici gepubliceerd die bij het recente geweld tegen de oppositie betrokken waren. Luke Tamborinyoka, de voormalige hoofdredacteur van The Daily News, een krant die ondertussen is opgedoekt, werd in het ziekenhuis opgenomen nadat hij in zijn cel in elkaar geslagen werd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.