Twee MO*lezingen en een MO*debat op Mind The Book

Op de derde editie van Mind The Book organiseert MO* twee niet te missen MO*lezingen en een MO*debat. Op zaterdag 2 maart gaat MO*journaliste Alma De Walsche in gesprek met Louise Fresco over de wereldwijde voedselproblematiek. Op zondag 3 maart kan u gaan luisteren naar een gesprek tussen Tomáš Sedlácek en Joris Luyendijk over economie en ethiek en naar een debat over de Arabische lente met Sami Zemni, Jef Lambrecht en Samira Bendadi.

Van donderdag 28 februari tot en met zondag 3 maart vindt in deSingel in Antwerpen de derde editie van Mind the Book plaats. Mind The Book is een literair event dat via auteursontmoetingen, lezingen en debatten focust op uiteenlopende actualiteitsthema’s, gaande van duurzaamheid over Europese geschiedenis tot de financiële crisis en onderwijs. MO* organiseert twee MO*lezingen en een MO*debat op deze derde editie van Mind The Book.

MO*lezing: Louise Fresco — Hamburgers in het paradijs

Op zaterdag 2 maart spreekt Louise Fresco over haar meest recente boek Hamburgers in het paradijs. Dit boek is Louise Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering: van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van slowfood.

Louise Fresco werkte voor de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is momenteel verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief, en lid van o.a. Académie d’agriculture de France en van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry. Fresco publiceerde o.a. De ondraaglijke lichtheid van de vleermuis (1997), Bambusa (1990), Schaduwdenkers & Lichtzoekers (1999), De kosmopolieten (2000), De Tuin van de Sultan van Rome (2005), Nieuwe spijswetten (2006) en De utopisten (2007).

Alma De Walsche (journaliste bij MO*) gaat in gesprek met haar.

MO*lezing: Tomáš Sedlácek en Joris Luyendijk — De economie van goed en kwaad

Op zondag 3 maart buigen Tomáš Sedlácek en Joris Luyendijk zich over de vraag hoe ethisch onze economie is. Voor de jonge wonderprof Sedlácek is de economie iets van onze cultuur, een product van onze beschaving. “Zelfs het meest doorwrochte wiskundige model”, zegt hij, “is op de keper beschouwd een verhaal, een parabel, onze poging om de wereld waarin wij leven op een rationele manier te doorgronden.” In wat kenners beschouwen als een indrukwekkende stap voorwaarts in de ‘humanomie’ stelt Sedlácek de wijsheid van filosofen en dichters boven de strikte wiskundige modellen van het menselijk handelen. Met zijn baanbrekende benadering verandert hij onze manier van denken over de economie en de manier waarop wij economische waarde berekenen.

Tomáš Sedlácek was adviseur van Václav Havel en werd door de Yale Economic Review uitgeroepen tot een van de “vijf spannendste denkers in de economie”. Vandaag ishij de eerste macro-econoom van de grootste Tsjechische bank en lid van de Nationale Economische Raad in Praag. Gie Goris (hoofdredacteur MO*) interviewde Sedlácek voor MO* (dat interview verschijnt eind februari in MO*102). 

Joris Luyendijk is Nederlandse journalist, die bij ons vooral bekend werd door zijn boek over de ervaringen als correspondent in het Midden-Oosten (Het zijn net mensen). Sinds mei 2011 woont Luyendijk in Londen, waar hij werkt voor The Guardian. Zijn opdracht is om antropologisch onderzoek te doen naar de financiële wereld. Praktisch

MO*debat: Sami Zemni, Jef Lambrecht en Samira Bendadi — Het Midden-Oosten, The times they are a-changin’

Nog op zondag gaan Sami Zemni, Jef Lambrecht en Samira Bendadi in debat over twee jaar Arabische omwentelingen, dit naar aanleiding van het nieuwe boek ‘Het Midden-Oosten, The times they are a-changin” dat Sami Zemni heeft samengesteld.

Wie waren de drijvende krachten achter de Arabische revoltes? Welke rol speelden nieuwe sociale media, zittende aristocraten, islamisten en westerlingen?

Sami Zemni is auteur van ‘Het islamdebat’ (EPO, 2009) en van ‘Het Midden-Oosten, The times they are a-changin” (EPO, 2013). Hij is doctor in de politieke wetenschappen en coördineert aan de Universiteit Gent de onderzoeksgroep ‘Midden-Oosten en Noord-Afrika’.

Jef Lambrecht was van 1978 tot 2010 journalist bij de VRT-radio, gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Hij bracht o.m. de boeken ‘De Arabische Revolutie’ (2011, Van Halewijck) en ‘De heilige wereldoorlog’ (2009, Van Halewijck) uit.

Samira Bendadi is journaliste bij MO* en volgt al jaren de Arabische wereld.

Praktisch

Mind the Book gaat dit jaar door in deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.

Tickets zijn te verkrijgen via www.mindthebook.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.