Uitgehongerde rebellen dreigen kerstfeest te verknallen

De Ugandese regering heeft het staakt-het-vuren met de rebellen van Joseph Kony uitgebreid tot net voor nieuwjaar. Maar een zorgeloze kerst wordt het zeker niet voor de geteisterde inwoners van Noord-Uganda. Zij vrezen dat de uitgehongerde bendes van het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Kony op rooftocht zullen trekken.

 

Het staakt-het-vuren dat de Ugandese president Yoweri Museveni op 15 november afkondigde, werd verlengd met twee weken tot net voor nieuwjaar. De rebellen van het Verzetsleger van de Heer hebben tot 31 december tijd om een vredesvoorstel uit te werken. Waarnemers denken dat het staakt-het-vuren stand zal houden tot na de kerstperiode.

Toch zal het geen vredige kerst worden, zegt het Vredesinitiatief van de Religieuze Leiders van Acholi (Acholi is een streek die zwaar te lijden had van de confrontaties tussen het Ugandese leger en de LRA-strijders). Onze grootste vrees zijn de rebellen die niet in het legerkamp van Kony verblijven. Zij lijden honger en de kans dat ze met kerst op rooftocht trekken is reëel, zegt Macleord Baker Ocholl, de nummer twee van de ngo, vanuit de stad Gulu.

De rebellen van Joseph Kony probeert al achttien jaar de regering van president Yoweri Museveni omver te werpen. Ze willen Uganda naar eigen zeggen besturen volgens de bijbelse tien geboden. Het Verzetsleger van de Heer (LRA) staat niet meteen bekend voor zijn vroomheid. Het LRA pleegde onnoemelijke wreedheden en ontvoerde duizenden kinderen om ze in te zetten als strijders en seksslavinnen.

Ook de Ugandese overheid maakt overigens gebruik van kinderen in het bloedige conflict. Het leger werpt kinderen die uit de klauwen van het LRA ontsnappen vaak opnieuw in de strijd, zo documenteerde de Coalitie tegen Kindsoldaten vorige maand in een rapport.

Botsingen tussen het leger komen sinds 15 november niet meer voor in het gebied waar het staakt-het-vuren van kracht is. Maar voor de burgerbevolking is de toestand er niet op verbeterd. Ondanks het bestand is er in de regio een stroom van ‘nachtpendelaars’ ontstaan: mensen die elke avond kilometers te voet afleggen om de nacht door te brengen in een school, een kerk, een hospitaal of een andere veilig plek.

Het aantal nachtpendelaars swingt de laatste weken de pan uit door de stijgende onveiligheid. Rond Kitgum (een stad in het noorden) trekt een overweldigend aantal mensen nu samen naar de stad om er de nacht op straat door te brengen. De volgende ochtend keren ze naar huis terug. Tussen zes en acht ‘s ochtends kan je op de toegangswegen over de koppen lopen.

De regering krijgt het verwijt dat ze te weinig doet om de veiligheid te verbeteren. Legerwoordvoerder Shaban Bantariza is het daar niet mee eens. Wat kan de regering meer doen? Er is een staakt-het-vuren en we hebben de rebellen amnestie aangeboden. De regering heeft vier jaar geleden beloofd om LRA-strijders die de rebellie afzweren niet te vervolgen. Meer dan 400 rebellen, waaronder ook kindsoldaten, zijn de laatste maanden teruggekeerd. We hebben goede hoop dat vele anderen de wapens zullen neerleggen, zegt Ocholla van het Vredesinitiatief van de Religieuze Leiders van Acholi.

De rebellen hebben nog twee weken de tijd om een omvattende agenda voor vredesgesprekken voor te stellen aan de regering. Maar er zit geen beweging in het vredesproces. We wachten af, zegt legerwoordvoerder Bantariza. Welke acties we na de 31ste ondernemen, hangt af van de respons van de rebellen.

Toch komt er misschien snel een doorbraak, meent Ocholla. De internationale gemeenschap wil snel vrede in buurland Sudan. Tegen het eind van de maand wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrede in het zuiden van Sudan, een regio die de uitvalsbasis van de LRA vormt. Een vredesakkoord in Sudan kan ook hier een doorbraak betekenen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.