Uitreisamnestie voor illegalen in Dubai groot succes

Illegale migranten in Dubai staan in lange rijen aan te schuiven voor de mogelijkheid om zonder straf of boete een geldig uitreisvisum te krijgen. De meesten zijn Indiërs of Srilankanen. De Indiërs willen terug naar huis omdat de economische toekomst er daar opnieuw rooskleurig uitziet.
De uitreisamnestie voor mensen die illegaal in Dubai zijn of die de geldigheidsduur van hun visum hebben overschreden, geldt nog tot 3 september. De rijen voor de consulaten en ambassades die de illegalen kunnen legaliseren, worden steeds langer, ondanks de verzengende hitte van de woestijn in augustus.
“Ik ga gebruik maken van de amnestie”, zegt Malini, een Srilankaanse huisbediende. Haar visum is al sinds december niet meer geldig. “Ik ben het beu van voortdurend op mijn hoede te zijn. Bovendien heeft de politie gezegd dat ze na september extra streng zullen zijn.”
Ongeveer 110.000 illegalen hebben al een visum aangevraagd om het land zonder verdere juridische moeilijkheden te verlaten. 50.000 anderen hebben hun situatie kunnen legaliseren omdat ze een andere baan vonden en daarvoor een nieuw visum kregen. De overheid in Dubai geeft er de voorkeur aan op die manier te voldoen aan de behoeften van de arbeidsmarkt, eerder dan door nieuwe migranten aan te lokken.
“We verwachten dat het aantal aanvragen voor een uitreisvisum nog zal verdubbelen tegen 3 september”, zegt brigadier Mohammed Ghurair Al Rumaithi, directeur voor naturalisaties en verblijfsvergunningen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De meeste aanvragen komen van migranten uit het Indiase subcontinent. Bij gelijkaardige operaties in 1996 en 2003 vertrokken respectievelijk 150.000 en 100.000 illegalen naar huis.
Ook Mohammed, een Indiase loodgieter, is zijn koffers aan het pakken, hoewel hij goed zijn brood verdient in Dubai. “Mijn eerste werkgever betaalde me 400 dirham (80 euro) per maand. Tegenwoordig heb ik verschillende deeltijdse banen – illegaal weliswaar – en verdien ik bijna 1500 dirham per maand (300 euro). Twee derde daarvan kan ik naar huis sturen.” Toch wil Mohammed weer naar huis: “Mijn familie zegt me dat ik gemakkelijk hetzelfde kan verdienen in India, omdat er tegenwoordig zoveel werk is.”
“De boom in de bouwsector in India zorgt voor meer werk en betere lonen. Daardoor neemt de aantrekkingskracht van de Golfstaten af”, zegt de Indiase ambassadeur in Dubai, Talmiz Ahmad, “De recente economische groei in India heeft wel degelijk ook een impact op de arbeidsmarkt in de Golfstaten.”
Illegalen die voor 3 september een geldig uitreisvisum kunnen bemachtigen, krijgen een maand de tijd om het land te verlaten. “Wie geen gebruik maakt van de amnestie riskeert strengere straffen”, zegt Al Rumaithi van Binnenlandse Zaken. Op grote borden langs de weg roept de overheid de bevolking op illegalen aan te geven aan de politie. Na 3 september komen er ook meer inspecties en vliegende controles om mensen zonder papieren te arresteren.
Toch blijf voor sommigen de verleiding groot om in de illegaliteit te blijven. Eén van hen is Pushpa, een kamermeisje uit Sri Lanka. “Als ik niet blijf, kan ik mijn kinderen thuis geen goede opleiding betalen”, zegt ze, “Daarom ben ik geneigd te blijven, ondanks het risico. Drie families hebben me gevraagd om voor hen te komen werken. Ik kan bij hen logeren en ze bieden me een hoger loon aan. De verleiding is groot maar ik ben bang gepakt te worden. Ik heb nog een paar dagen tijd, hopelijk maak ik de juiste keuze.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.