Uitstootcijfers negeren methaan van waterkrachtcentrales

Stuwdammen in tropische gebieden stoten aanzienlijke hoeveelheden methaan uit. Toch wordt dat broeikasgas vaak niet meegeteld in de nationale uitstootcijfers, zeggen twee wetenschappers in het vaktijdschrift Nature Climate Change.

Waterkrachtcentrales zijn zeer populair in tropische gebieden. Brazilië bijvoorbeeld beschikt met de Itaipudam over de op een na grootste stuwdam ter wereld en bouwt er nog een, de Belo Monte-dam, die niet veel kleiner zal zijn.

Volgens de Braziliaan Philip Fearnside (Nationaal Instituut voor Onderzoek in het Amazonegebied) en de Spanjaard Salvador Pueyo (Catalaans Instituut voor Klimaatwetenschappen) rekent men de uitstoot van waterkrachtcentrales vaak niet mee in de nationale uitstootcijfers omdat er veel onzekerheid over zou zijn en een consensus zou ontbreken. Klopt niet, vinden ze.

Over een belangrijk deel van de uitstoot bestaat wel zekerheid. Ze verwijzen naar metingen in de stuwdammen Balbina in Brazilië en Petit Saut in Frans-Guyana.

Ontbindende bomen

De uitstoot komt vooral van ontbindende bomen in ondergelopen zones: het organisch materiaal zakt naar de bodem, waar zich sedimenten vormen die methaangas uitstoten. Op die manier worden stuwmeren echte “methaanfabrieken”, zeggen Fearnside en Pueyo.

Ze stellen ook dat er slecht gemeten wordt. Door foute berekeningen is de gemeten methaanuitstoot van de Braziliaanse waterkrachtcentrales slechts een kwart van de werkelijke methaanuitstoot, zeggen ze.

Tot 2020 wil Brazilië nog 48 grote waterkrachtcentrales bouwen, de meeste in het Amazonegebied. “Jammer genoeg valt te verwachten dat de geaccumuleerde uitstoot van deze stuwdammen groter zal zijn dan die van fossiele brandstoffen gedurende een periode die vele decennia kan duren”, zeggen beide wetenschappers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.