UNEP-rapport voorspelt toename olierampen Barentszee

Russische en Noorse wetenschappers hebben in opdracht van het VN-milieuprogramma UNEP een onthutsende samenvatting gemaakt van de gevaren die de soortenrijkdom in de Barentszee bedreigen. Alsof overbevissing en de tikkende nucleaire tijdbom van de roestende Russische nucleaire duikbotenvloot in de haven van Moermansk nog niet erg genoeg zijn, dreigt de trafiek van olietankers er tegen 2020 te verzesvoudigen, en daarmee neemt het risico van olierampen toe.

De exploitatie van de enorme gasvoorraden in de Barentszee zal de olietransporten tegen 2020 doen toenemen tot 40 miljoen ton per jaar, zo voorspelt het rapport. Dat brengt een verzesvoudiging van het aantal tankers in het gebied met zich mee, en een stijging van de kans op olierampen.

De Barentszee ligt ten noorden van Noorwegen, tussen Spitsbergen en het Siberische eiland Nova Zembla, is handen van de Noren en de Russen en staat bekend omwille van de rijke kabeljauwbestanden die er voorkomen. Of liever, voorkwamen, want de Barentszee kwam de laatste jaren herhaaldelijk in het nieuws - onder meer vanwege de alarmerende berichten over de slinkende waarden van precies die kabeljauw. Daarnaast waren er de Russische atoomduikboten die er zonken - vorig jaar augustus en een andere vier jaar geleden.

UNEP dringt er bij Rusland en Noorwegen op aan tijdig de koppen bij elkaar te steken om toe te zien op de veiligheid. Inzake visserij schiet de internationale samenwerking alvast hopeloos tekort. In de gemeenschappelijke Noors-Russische Commissie heerst politieke onenigheid over de jaarlijkse vangstquota. Gecombineerd met verouderde vangstmethoden, hoge visprijzen en gebrekkige controles zorgt dat voor de dramatisch slinkende kabeljauw- en heekbestanden.

De internationale samenwerking over de sanering van de nucleaire erfenis van de Sovjetunie in de haven van Moermansk en op het schiereiland van Kola is beter geregeld. Moermansk was de haven voor nucleaire duikboten en onderzeeërs die nu grotendeels uit de vaart zijn genomen. Wat rest is een enorme voorraad radioactief schroot. In juni 2003 ondertekende Rusland met de EU, Noorwegen en de VS een akkoord over de ontmanteling van het kernarsenaal. Russische, Noorse en Amerikaanse militairen werken ook samen aan een container om de duikbotenbrandstof op te slaan.

Niet minder ingrijpend zijn de gevolgen van de introductie van de Kamsjatkakrab (Rode Koningskrab). Deze krabbensoort is commercieel interessant maar vormt een bedreiging voor de inheemse dierensoorten van de Barentszee. Olietankers zorgen vaak ongewild voor de verspreiding van vreemde zeedieren die ze meevoeren in hun ballasttanks.

Het volledige rapport staat te lezen op http://www.giwa.net/barentssea/. Het onderzoek kadert in de Global International Waters Assessment van UNEP, dat de gezondheidstoestand van 66 internationale watergebieden wil evalueren. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.