Universeel basisonderwijs verder weg voor Nicaragua

Steeds minder kinderen in Nicaragua doorlopen de hele basisschool. Maar liefst zes op de tien haalt de zesde klas niet. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
Damaris Aguilar heeft haar dochter dit jaar van school gehaald. “Ze zit al in het vijfde jaar, maar we moeten nu eerst wachten tot de situatie verbetert”, zegt de 34-jarige moeder. Nu haar inkomen daalt, kan ze naast haar zoontje van 8 niet ook nog de school voor haar 12-jarige dochter betalen. Bovendien is haar dochter oud genoeg om haar te helpen met werk. “Ik kan niet voor hen allebei boeken en schoenen kopen.”

In heel Nicaragua neemt de armoede toe, waardoor meer kinderen vroegtijdig stoppen met school. Zo’n 700.000 kinderen zijn in februari niet begonnen met het nieuwe schooljaar.

Binnenlandse crisis



Volgens socioloog en econoom Cirilo Otero komen de millenniumdoelen voor Nicaragua daardoor steeds verder weg te liggen. Daar zijn twee redenen voor: de wereldwijde economische crisis, en de fraude bij lokale verkiezingen, waardoor de ontwikkelingshulp is teruggeschroefd.

Otero schat dat ondervoeding van kinderen zal toenemen van 27 procent in 2006 tot 38 procent in 2010. Een op de vijf kinderen is chronisch ondervoed. Tachtig procent van de kinderen begint wel aan de basisschool, maar slechts vier van de tien haalt de zesde klas.

Officieel leeft 47 procent van de 5,7 miljoen inwoners onder de armoedegrens, al wijzen onafhankelijke onderzoeken op een veel hoger aantal. Nicaragua is het armste land van Midden-Amerika.

Gratis scholen



De regering probeert meer kinderen naar school te laten gaan door schoolmaaltijden te betalen, schoolbenodigdheden te leveren en subsidie te geven voor transport. De staatsscholen zelf zijn gratis.

Jorge Mendoza van het Onderwijs en Ontwikkelingsforum is daar echter niet van onder de indruk. 57 procent van de klaslokalen is in slechte staat, en slechts een kwart van de benodigde leraren is dit jaar tewerkgesteld.

“De achterstanden zijn schandalig,” vindt Miguel de Castilla, onderwijsminister,  “maar die hebben we geërfd van vorige regeringen.”

“We besteden vijf keer minder aan onderwijs dan andere landen in de regio, die vergelijkbare regeringsbudgetten hebben”, werpt Mendoza tegen. “Daarom moet er een manier zijn om ons geld beter te besteden.” Ook volgens de UNESCO moet Nicaragua het onderwijsbudget verdubbelen om het millenniumdoel van universeel basisonderwijs te halen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.