Uraniummunitie maakt slachtoffers in Italië

Tussen 1996 en 2006 zijn 37 Italiaanse soldaten gestorven als gevolg van uraniummunitie. Meer dan 255 Italiaanse soldaten zijn ziek teruggekeerd van missies in Irak, Afghanistan, Libanon en de Balkan. Velen ervan hebben tumoren en kankers.
Dat maakte de Italiaanse minister van Defensie, Arturo Parisi, bekend aan een parlementaire commissie. Hij sprak over een ‘vermoedelijke besmetting met verarmd uranium’. De Italiaanse regering heeft een onderzoek geopend om de schadelijkheid van het gebruik van uraniumwapens te meten. Volgens Parisi gebruikt het Italiaanse leger zelf geen uraniumwapens. De zieke soldaten zijn volgens hem het gevolg van de munitie met verarmd uranium van andere legers.
 
Ook de inwoners van de conflictgebieden zijn slachtoffer van de uraniumwapens: ‘In Irak en Afghanistan lijden vele duizenden mannen, vrouwen, maar vooral kinderen aan de meest afschuwelijke kankers en lichamelijke misvormingen, vooral diegene die in gebieden wonen die met zulke wapens zijn en nog steeds worden bestookt’, zegt Els de Groen, Nederlands Europarlementslid die op 2 en 3 oktober namens de groene fractie in het Europees Parlement in New York deelnam aan de VN ngo-conferentie tegen uraniumwapens.

Schadelijkheid verzwegen


‘Nog steeds wordt deze universele kwestie, de schadelijkheid hiervan en de rapporten hieromtrent verzwegen. Toen werd ontdekt dat de mens gevoeliger is voor straling dan voorheen gedacht, heeft de International Commission on Radiological Protection (ICRP) de normen van blootstelling verlaagd in plaats van ze te verscherpen’, zegt de Groen.
Uranium dat vrijkomt bij explosies wordt meegevoerd door de wind en komt ook in het water terecht, de wapens kennen dus geen grenzen, wat een universele aanpak vereist. Verarmd uranium blijft miljoenen jaren in de vervuilde bieden actief.
 
België is voorlopig het eerste en enige land ter wereld dat uraniummunitie verboden heeft. Het Europees Parlement zal proberen een resolutie tegen het gebruik van uraniumwapens op te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.