Venezuela lobbiet voor alliantie van Latijns-Amerikaanse oliebedrijven

Als de Latijns-Amerikaanse oliebedrijven een alliantie vormen, dan kunnen ze 11,5 procent van de wereldreserves aan ruwe olie controleren in een ‘natuurlijke markt’ van 530 miljoen consumenten. De hoge olieprijzen en de stijgende vraag naar fossiele brandstoffen hebben het klimaat voor een dergelijk initiatief verbeterd. Dat benadrukte Alí Rodríguez, hoofd van het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela, tijdens een reeks bezoeken aan Argentinië, Uruguay, Paraguay en Brazilië.


In elk van de vier volwaardige Mercosur-landen die hij bezocht, wees Rodríguez nog eens op de voordelen van een ‘Petroamerica-alliantie’. Tijdens een conferentie in Rio de Janeiro zei hij dat hij geen onoverkoombare obstakels ziet voor een partnerschap van zijn bedrijf met het Braziliaanse Petrobras. Volgens hem bezitten beide bedrijven niet alleen de nodige reserves, productie-infrastructuur en markten, maar ook de zakelijke kansen. Hij denkt aan de 56 miljard dollar die Petrobras de volgende vijf jaar wil investeren en de 37 miljoen dollar die het PDVSA tijdens diezelfde periode nodig heeft om haar productiecapaciteit op te drijven van 3,5 miljoen vaten per dag tot 5 miljoen. Het samengaan van beide staatsoliebedrijven zou resulteren in het grootste oliebedrijf ter wereld.

Venezuela is de vijfde olie-exporteur ter wereld. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf en het Braziliaanse Petrobras spelen al jaren met het idee in het noorden van Brazilië een gezamenlijke raffinaderij op te zetten, met een potentiële markt van 27 miljoen consumenten. De hoge kostprijs van de raffinaderij, zo’n 2 miljard dollar, weerhield ze er tot nog toe van.

In Argentinië steunt het Venezolaanse staatsoliebedrijf de oprichting van het staatsenergiebedrijf Enarsa en opende het zelf een afdeling gespiegeld naar die in de Verenigde Staten en de Europa - de twee regio’s waar Venezuela het meeste olie afzet. Argentinië is normaal gezien een energie-exporteur, maar importeerde recent brandstof uit Venezuela om dreigende tekorten aan aardgas af te wenden. De linkse Venezolaanse president Hugo Chávez, zelf een fervent voorstander van een ‘Petroamerica’, maakte een voedsel-voor-brandstofruil mogelijk.

Verder startte het Venezolaanse staatsoliebedrijf onderhandelingen met zijn Paraguayaanse tegenhanger Petropar. Die hadden tot resultaat dat Paraguay olie en petroleumderivaten uit Venezuela zal aankopen voor de prijs die op de wereldmarkt geldt, maar met betalingsfaciliteiten die vergelijkbaar zijn met de faciliteiten die Venezuela en Mexico aanbieden aan kleinere buurlanden in Centraal-Amerika en de Cariben. Officieuze rapporten uit Montevideo suggereren dat ook Uruguay een gelijksoortige overeenkomst zal afsluiten, als de socialistische presidentskandidaat Tabaré Vázquez op 31 oktober de verkiezingen wint. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.