Verbod op seksuele discriminatie wordt in grondwet ingeschreven

Homoactivisten en overheidsexperts slaan de handen in elkaar om een oude draak die sedert 1980 in de grondwet huist, definitief onschadelijk te maken. Artikel 19 verbiedt weliswaar discriminatie op grond van leeftijd, ras, geslacht, geloof, onderwijsniveau of lichamelijke handicap, maar ‘geaardheid’ staat er niet bij. Een aanpassing zou de anderhalf miljoen homo’s in Chili een hart onder de riem steken én de juridische stok achter de deur aanleveren tegen de welig tierende homohaat. De toegeving past in een ruimere grondwetwijziging die Chili weer een stukje meer Pinochet-vrij moet maken.



Activisten die al jarenlang aan de kar trekken, zijn er eindelijk in geslaagd de overheid te overtuigen van een hervorming van de grondwet. Een deel van hen werkt samen met overheidsjuristen om een grondwetswijziging tegen 2003 voor te bereiden. Niet toevallig vergezelt de wijziging van het probleemartikel 19 nog een aantal andere grondwetswijzigingen, die Chili democratischer moeten maken. Het ‘binominale’ kiessysteem dat zelfs middelgrote partijen uit het parlement hield, wordt in een amendement geschrapt. Totnogtoe mochten in elk kiesdistrict slechts twee vertegenwoordigers voor het pluche in Santiago worden verkozen, waardoor kleine partijen kansloos werden. Daarnaast krijgt de president de bevoegdheid de stafchef van het leger te ontslaan. Vandaag heeft hij daarvoor nog de absolute meerderheid nodig van de Nationale Veiligheidsraad, waar de commandanten een belangrijke plaats in innemen.

Alejandro Jiménez, voorzitter van de koepelorganisatie voor de Integratie en Bevrijding van Homoseksuelen (MOVILH) vindt de wijziging van artikel 19 minstens even belangrijk als de hervorming van de politieke rechten. De Grondwettelijke erkenning en bescherming van de rechten van seksuele minderheden is een noodzakelijke vraag naar het uitdiepen van de democratie, en een vraag naar een juridisch instrument om de verdrukten te verdedigen, zegt Jiménez. Zijn organisatie suggereert om in plaats van het begrip ‘homoseksualiteit’, de ruimere term ‘seksuele oriëntering’ te hanteren. En naast het verbod op discriminatie op grond van een fysieke handicap moeten volgens Jiménez ook geestelijke en mentale handicaps in het rijtje worden vermeld.

De homoactivisten halen met de nakende hervorming hun slag thuis na het jarenlang moeizaam aan de kar te hebben getrokken. Daarbij kregen ze wel de steun van een aantal centrumlinkse coalitiepartners, maar ook van enkele rechtse oppositieleden, tot de overheid eindelijk een veelomvattend overheidsprogramma goedkeurde voor tolerantie en antidiscriminatie. Werkgroepen met vertegenwoordigers van inheemse groepen, Roma, migranten, travestieten, homo’s en lesbiennes en andere verdrukte minderheden zagen het licht.

Volgens Jiménez is het allerbelangrijkste het aanzwengelen van het publieke debat, los van de wetswijziging. De situatie zal niet veranderen omdat het zo wordt neergepend in een paragraaf. Dat is een proces dat de samenleving zelf moet doormaken. De mensen moeten zelf het verschil maken.

Het overgrote deel van de Chileense homo’s en lesbiennes durft niet als dusdanig naar buiten treden. Dit land discrimineert. Een ‘verschil’ vormt dikwijls de aanleiding voor een ‘ongelijkheid’ die de integriteit van het individu ondermijnt en nefast is voor zijn ambities, verklaart María Elena Acuña, coördinator van het Centrum voor Genderstudies van de Universiteit van Chili. Volgens Silvia Parada, de (transseksuele) voorzitter van de belangengroep Traves, zijn homoseksuele en transseksuele personen het grootste slachtoffer van discriminatie. Velen van ons willen hun naam veranderen, maar mogen niet. Onze enige mogelijke bron van inkomsten is de seksindustrie, maar de politie valt ons lastig en mishandelt ons, zegt Parada, die erop wijst dat de moorden op 22 travestieten onopgelost blijven.




Xml=3

Ref: la hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.