Vers van de pers: het julinummer van MO*

Op woensdag 26 juni is het julinummer van MIO* verschenen. Hieronder kan je de korte inhoud lezen. Alle artikels verschijnen de komende dagen ook op onze website. Veel leesplezier gewenst.

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

DOSSIER: Zuid-Europa en het gevecht tegen de crisis
In het hart van Europa kunnen we ons de diepte van de gaten die de economische en sociale crisis in het zuiden van het continent heeft geslagen nauwelijks voorstellen. In Griekenland ligt de gemiddelde werkloosheid nog steeds op 30 procent. In de rijen voor gemeentelijke voedselbedeling staan niet langer alleen sans-papiers. Veel Griekse gezinnen die sinds de crisis onder de armoedegrens leven, staan er nu ook. In Portugal bedraagt het gemiddelde salaris 840 euro, het minimumloon is er niet hoger dan 480 euro. De belastingen op inkomen en consumptie, zoals die van voedsel en energie, werden drastisch verhoogd. Tegelijk werden sociale voorzieningen in de gezondheidszorg en het onderwijs teruggeschroefd. In Spanje, waar tien jaar lang in een verschroeiend tempo woningen werden gebouwd, barstte de vastgoedzeepbel. Terwijl drie miljoen woningen leegstaan,  wordt het aantal gedwongen uitzettingen op 171.110 geraamd. Maar nood breekt wet. Terwijl ze zich het brood uit de mond moeten sparen, zoeken burgers naar nieuwe oplossingen, nu falende overheden er niet in slagen om creatief mee te denken.

MIGRATIE: Eén Belg op de twintig woont in het buitenland
In 2013 zijn 381.452 Belgen geregistreerd op consulaire posten in het buitenland. ‘Als je dat aantal kruist met de statistieken van de VN en de bestemmingslanden zelf, dan kom je op zowat een half miljoen Belgen in het buitenland’, zegt professor demografie Michel Poulain. Profielschets van de Belgische gelukzoeker.

INTERVIEW: Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay: ‘Een mening mag geen oproep tot haat of geweld worden’
Navanathem Pillay pleitte nog voor Nelson Mandela toen die op Robbeneiland gevangen zat. Vandaag is ze de hoogst geplaatste verdedigster van de mensenrechten ter wereld.  Ik ben nog niemand tegengekomen die op basis van traditie of cultuur het recht verwerpt om vrij te zijn van angst of van armoede.

INTERVIEW: Ex-VN-diplomaat Kishore Mahbubani: Het gaat steeds beter met de wereld
Volgens Kishore Mahbubani, academicus en ex-VN-diplomaat uit Singapore, ging het nog nooit zo goed. We zijn het gevecht tegen hongersnood en extreme armoede aan het winnen. Het aantal gewapende conflicten tussen staten, de mensen die daarbij omkomen en de kindersterfte zijn nog nooit zo laag geweest. MO* las Mahbubani’s nieuwste boek, ‘Naar één wereld’, en interviewde hem voor meer tekst en uitleg bij zoveel optimisme.

INTERVIEW: Speciaal VN-rapporteur François Crépeau: ‘Zeventien euro voor een bakje aardbeien vinden we te veel’
Europa moet het debat openen over arbeidsmigratie, eerlijke lonen en het bestrijden van de informele economie, zegt François Crépeau in een gesprek met MO*. De Speciale Rapporteur voor de VN over de mensenrechten van migranten ziet daar meer heil in dan in de huidige Europese grenscontroles, die jaarlijks 90 miljoen euro en tot 1500 mensenlevens kosten.

BAANBREKER: Duurzame pralines uit Henegouwen
Het jonge bedrijf Belvas uit Henegouwen won de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2013 met een duurzaam en ecologisch product waar België om bekend staat: pralines. Het bedrijf is de eerste ecologische fairtradechocolatier in Noord-Europa.

REPORTAGE: Politiek gevangen in Philadelphia
Politieke gevangenen zijn sinds kort weer brandend actueel in de VS, vanwege de rechtszaak tegen Bradley Manning, die drie jaar geleden werd vastgezet voor het lekken van militaire informatie aan Wikileaks. Assata Shakur, de Black Panthers-activiste die dertig jaar geleden uit de gevangenis naar Cuba vluchtte, werd begin mei opnieuw op de Most Wanted-lijst van het FBI gezet. MO* ging naar Philadelphia om te polsen hoe het intussen enkele andere politieke gevangenen vergaat: Russell Maroon Shoatz (70), Mumia Abu Jamal (59) en de leden van de MOVE-organisatie.

REPORTAGE: Breder, dieper, sneller: het Panamakanaal 2.0
Het Midden-Amerikaanse Panama werkt volop aan de uitbreiding van zijn kanaal. Tegen 2015 zullen de eerste reuzenschepen door de nieuwe sluizen varen. Het land wil zich met dit megaproject profileren als logistiek knooppunt voor het hele continent en bij uitbreiding voor de globaliserende wereld. Panama zelf levert de kanaalverbreding een veelvoud aan nieuwe projecten en financiële transacties op.

REPORTAGE: De Algerijnse paradox
De Arabische Lente lijkt aan Algerije voorbij te zijn gegaan. Ondanks de sociale onrust en oproepen voor een democratisch politiek systeem, wil de oude garde de status-quo behouden en stuurt ze zelfs aan op een vierde ambtstermijn voor de huidige president Abdelaziz Bouteflika. Maar diens ziekte gooit roet in het eten.

REPORTAGE: PKK-moeders willen hun kinderen terug
In Koerdisch Turkije zagen tienduizenden vrouwen met lede ogen aan hoe hun kinderen zich aansloten bij de PKK. Nu de vredesonderhandelingen tussen Öcalan en de Turkse regering vergevorderd zijn en de eerste strijders zich al terugtrekken, hopen ze hen snel terug te zien. Maar voor sommigen komt de vrede veel te laat.

PORTRET: Wouter Vandenabeele: ‘Met muziek kan ik meer bereiken dan met betogen’
‘Wereldmuziek bestaat eigenlijk niet, behalve als een pretentieus label dat wij op alle niet-westerse muziek kleven’, zegt Wouter Vandenabeele, die nochtans vaak in het vakje “wereldmuziek” wordt gestopt. Hij is ook echt een wereldmusicus: een muzikant die op de wereld betrokken is.

IN BEELD
- Een groene woestijn in Guatemala
- Het strand van Mogadisjoe, Somalië

OPINIES EN REDACTIONEEL COMMENTAAR
- Tomas Baum (Vlaams Vredesinstituut) over Europese wapens voor Syrische rebellen
- Luc Cortebeeck (Internationale Arbeidsorganisatie) over de verantwoordelijkheid voor het realiseren en beschermen van de rechten van werkers
- Kumi Naidoo (Greenpeace) over de strijd tegen koolstofdino’s
- Tine Danckaers over creatieve oplossingen voor de crisis in Zuid-Europa
- Alma De Walsche over volksverzet in Panama
- Gie Goris over de verrassende verkiezingsoverwinning van Rouhani in Iran

EN VERDER
- Drie vragen aan Barbie Zelizer
- China en Afrika nog steeds broeders?
- Grootmachten stellen Caraïbische belangen veilig
- Het middenveld en de Zuid-Zuidhype
- Turkse remigratie
- Wapenwedloop langs de Kaspische Zee
- Microfinanciering is geen wondermiddel
- Column Bie Vancraeynest
- Recensies

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be/nieuwsbrief.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.