Vers van de pers: het maartnummer van MO*

Op woensdag 29 februari is het maartnummer van MO* verschenen met opnieuw een pak interessante artikels en spraakmakende reportages. Lees hier de korte inhoud.

2012: het jaar van de aanval op Iran
Op 2 maart kiest Iran een nieuw parlement. Intussen tekent Israël militaire plannen uit het Iraanse atoomprogramma. De VS en Europa verkiezen het diplomatieke pad, maar schuwen de dreigende taal niet. In Iran zelf groeien de politieke tegenstellingen, keldert de economie en voelt de bevolking zich machteloos om al dat naderende onheil af te wenden. MO*hoofdredacteur Gie Goris bezocht onlangs het land.

INVESTEREN IN HET ZUIDEN: Belgisch ontwikkelingsgeld op belastingparadijzen
Van het Belgische budget voor Ontwikkelingssamenwerking passeert meer dan honderd miljoen euro langs belastingparadijzen. Dat blijkt uit een onderzoek van 11.11.11. De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging wil dat het Belgisch Investeringsfonds voor Ontwikkelingslanden (BIO) een einde maakt aan die praktijk. MO* ontdekte dat er wel meer vragen rijzen bij de manier waarop BIO overheidsgeld besteedt.

CONGOLESE DIASPORA: Belgisch Congo stemt Vlaams
De Congolese gemeenschap in België liet de voorbije maanden haar onvrede blijken over de herverkiezing van president Joseph Kabila eind november. Tijdens de straatprotesten doken opmerkelijk veel Vlaamse vlaggen op. Slaat het De Wever-effect over naar de Congolese diaspora of is er meer aan de hand?

SYRISCHE VLUCHTELINGEN IN LIBANON: De onrust in Tripoli stijgt
Terwijl de internationale gemeenschap het maar niet eens geraakt over een mogelijke militaire interventie in Syrië, brengt de Syrische revolte aanhoudend vluchtelingen voort. In een hospitaal in het Libanese Tripoli tekende journalist Matteo Fagotto de verhalen op van Syrische vluchtelingen, burgers, rebellen en voormalige scherpschutters.

DE ENERGIEGROOTMACHT VAN DE 21STE EEUW ZET DE TOEKOMST OP HET SPEL: Petromacht Canada
Op de VN-Klimaattop in Durban eind 2011 werd Canada opnieuw uitgeroepen tot Fossiel van het Jaar. Canada kreeg die “prijs” van middenveldorganisaties omdat het van alle deelnemende landen op de conferentie het meest had dwarsgelegen. Nog geen dag na de afronding van de moeizame klimaatgesprekken trok Canada zich prompt terug uit het Kyoto-protocol. Portret van een petromacht.

PRESIDENTSVERKIEZINGEN IN RUSLAND: Op straat tegen “dieven en oplichters”

Op 4 maart trekken de Russen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De tegenstand tegen Vladimir Poetin is groter dan ooit. Portret van een veelzijdige protestbeweging.

TURKIJE: Ten oosten van Eden
Baharak Bashar en Pieter-Jan de Pue gingen in Turkije vluchtelingen en asielzoekers opzoeken. Voor velen ligt het beloofde land nog net een beetje meer naar het Westen, maar politiek en bureaucratie lijken samen te spannen tegen hun dromen en rechten.

SHARAN BURROW, GENERAAL SECRETARIS VAN ITUC: ‘Staken is nooit populair geweest’
Sharan Burrow is sinds 2010 de algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond ITUC. Het zijn uitdagende tijden voor de Australische leading lady van de grootste mondiale koepelorganisatie van vakbonden, als we haar ontmoeten in haar Brussels kantoor. Op de achtergrond verklaart een radiostem Griekenland failliet, de eurozone kraakt en barst en in België spugen de sociale media de vakbonden uit.

PORTRET AMIRI BARAKA, SCHRIJVER, POËET, ACTIVIST EN MARXIST: Poëzie voor de 99%
Hij is een van de grote namen uit de hedendaagse Amerikaanse literatuur, maakte in de jaren zestig opgang als avant-gardistisch poëet in New York en staat vandaag op de barricaden met de Occupy-beweging. Portret van Amiri Baraka, de eeuwige revolutionair.

BODEMRIJKDOMMEN: Ecuador mikt op grootschalige mijnbouw
Opgejaagd door de schaarste aan grondstoffen en de stijgende prijzen, besliste Ecuador om de komende decennia volop in te zetten op grootschalige mijnbouw. President Rafael Correa wil zo de economie minder afhankelijk maken van de krimpende olieontginning. De exploitatie moet nog beginnen maar de plannen brengen alvast een golf van protest op gang. Een nationale staking is gepland op 8 maart.  

ESSAY LOÏC WACQUANT: EEN MINIMUMINKOMEN VOOR IEDEREEN
Burgers en politici begrijpen de toenemende marginaliteit in de grootsteden nog steeds in naoorlogse categorieën. Daardoor slagen ze er niet in effectieve antwoorden te geven, zegt de Franse socioloog Loïc Wacquant in zijn nieuwe boek ‘Paria’s van de stad’. Een kort fragment waarin de auteur pleit voor een radicaal nieuw sociaal beleid.

JORDANIË: De poten van de troon beven
Ook Jordanië zal de verleiding van de Arabische lente niet kunnen weerstaan. Pieter Stockmans en Majd Khalifeh doorbreken de stilte rond deze absolute monarchie in Israëls achtertuin, en drongen voor MO* door tot een levendige protestbeweging. De VS en de EU werken achter de schermen om de groeiende ontevredenheid in te dammen.

En verder


Voor een gratis proefnummer of een abonnement, klik hier.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.