Vers van de pers: het meinummer van MO*

MO*104 is verschenen op 24 april 2013

Op woensdag 24 april is het meinummer van MO* verschenen met daarin opnieuw een pak interessante artikels en spraakmakende reportages. Alle artikels verschijnen de komende dagen op deze webpagina. Hier kan je alvast de korte inhoud lezen.

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

DOSSIER ENERGIE: De Energiewende in Duitsland, of vele kleintjes maken een grote
Duitsland is in de ban van de Energiewende. De lat ligt hoog. Of het land zijn doelen haalt, is onzeker. Maar veel Duiters werken mee: de financiële crisis heeft het enthousiasme vergroot om samen een lokale en hernieuwbare energieproductie op te zetten. Toch komt er ook kritiek op de oplopende kosten.  

DOSSIER ENERGIE: De Amerikaanse schaliegasrevolutie. Energie met een geurtje?
De spectaculaire doorbraak van de schaliegasontginning in de VS heeft het land in een roes gebracht. Energieonafhankelijkheid tegen 2020, een fikse zet voor de economie, stijgende werkgelegenheid en een dalende uitstoot: lang geleden dat er nog zulk goed nieuws te melden viel. Maar is dit meer dan een hype? De EU is vooralsnog terughoudend tegenover schaliegasontginning, al is het debat volop aan de gang.

BELGIË: Nucleaire proliferatie. Gaten in de exportcontrole
Om de verspreiding van nucleaire technologie tegen te gaan, moeten landen nauw toezien op de export van gevoelige goederen. Maar terwijl alle ogen op Iran gericht zijn, slaagden ondernemingen uit Leuven en Mechelen er zonder problemen in hoogtechnologisch materiaal aan Israël te leveren. De Belgische en Vlaamse controlediensten wisten van niets, de Amerikaanse overheid legde boetes op.

DE NIEUWE WERELD: Het Zuiden staat op
Het Zuiden begint stilaan zijn ontwikkelingsachterstand in te halen. Dat is de centrale boodschap van het Human Development Report 2013 dat het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP half maart publiceerde en dat wereldwijd de menselijke ontwikkeling op het gebied van economie, onderwijs en gezondheid meet. Landen in het Zuiden doen het om verschillende redenen goed, maar onder het ontwikkelingsgras schuilen enkele addertjes.

INTERVIEW: Beth Costa van de International Federation of Journalists
In de aanloop naar de Werelddag voor Persvrijheid op 3mei trekt Beth Costa, secretaris-generaal van de International Federation of Journalists, aan de alarmbel. ‘De grootste bedreiging voor persvrijheid in Europa is de economische crisis.’ De voorbije jaren hebben minstens 14.790 Europese journalisten hun baan verloren. ‘Hoe kan je nog over persvrijheid spreken in een land zonder journalisten?’

SYRIË: Al-Nusra. Strijders tot de dood
De VS en Australië beschouwen hen als terroristen. Voor buitenlandse jihadisten zijn de strijders van Jabhat al-Nusra helden. Oost-Syrische steden, in handen van de rebellen, willen hen weg en in Aleppo doen stedelingen een beroep op hen om noodhulp te regelen. Wie zijn die “strijders tot de dood” en hoe groot is hun aanhang? Thomas Pierret, docent moderne islam aan de universiteit van Edinburgh, wikt en weegt.

PALESTINA: De martelarencultus in de bezette gebieden
Ze zijn alomtegenwoordig op de Westelijke Jordaanoever en ze kijken je aan vanaf muren, in bushokjes en op lantaarnpalen: de Palestijnse martelaars. Fotograaf Sander Buyck en journalist Ward Schouppe trokken naar Bethlehem, Ramallah, Jenin en de dorpen en kampen eromheen om die geobsedeerdheid door het martelaarschap beter te begrijpen. Een verhaal over bijzondere manieren van sterven en over logovermelding op herdenkingsaffiches.

SURINAME: Natuurpark wordt goudmijn. WWF betaalt maar zwijgt
Goud! Op sommige plekken blijkt de Surinaamse bodem er rijk aan te zijn. Maar dat is geen onverdeelde zegen voor het land. Surinaamse politici, die vaak zelf directe belangen hebben in de goudmijnen, vinden de financiële kant van dit verhaal véél belangrijker dan het milieu, dat door de goudwinning in schrikbarend tempo wordt verwoest.

ONTWIKKELING: Hulp aan basisonderwijs stagneert
De toegang tot goed basisonderwijs moet ook voor de nieuwe ontwikkelingsagenda na 2015 een prioriteit blijven. Maar terwijl sinds 2000 veel inspanningen werden geleverd om wereldwijd zoveel mogelijk kinderen school te laten gaan, dagen er nieuwe uitdagingen op en daalt de aandacht van de donorgemeenschap. Ook het Belgische enthousiasme neemt af.

BAANBREKER: Gif maakt plaats voor groen in Chinese landbouw
Door de strijd tegen bladluizen zijn insecticiden heel aanwezig in de Chinese landbouw. De giftige stoffen schaden het milieu, de oogst en zo de volledige voedselketen. Onwetendheid maakt nu plaats voor kennis van en begrip voor alternatieve groene technieken. Een overwinning voor zowel boer als milieu.

ESSAY OLIVIA RUTAZIBWA: Volk, taal en staat in Afrika
Als ik Afrika zeg, denkt u aan stammen. Is dat terecht? Volgens heel wat experts vormen de tribale en etnische identiteiten een probleem voor de economische en democratische ontwikkeling van Afrika. Klopt dat? Olivia Rutazibwa volgde voor MO* de etnisch zwaar geladen verkiezingen in Kenia. Een uitstekende gelegenheid om het antwoord op deze en andere vragen te zoeken.

PORTRET: Lukas Pairon van Music Fund: ‘Muziek verzacht de zeden. Niet’
Hoe komt iemand uit de wereld van de experimentele hedendaagse muziek terecht in de frontlinies van de hedendaagse conflicten en armoede? En wat leert hij uit die culturele en humanitaire omzwervingen over mens en muziek? Een portret van Lukas Pairon, oprichter van Ictus Ensemble, Music Fund en de Derde Partij, en doctoraal onderzoeker aan de UGent.

IN BEELD
Myanmar: De verloren eer van de boeddhisten
De doffe glans van Nigeriaans goud

REDACTIONEEL COMMENTAAR
Gie Goris over media, commercie en democratie.
Tine Danckaers over martelaarschap en sterevn voor de natie.
John Vandaele en Alma De Walsche over de noodzaak van een duurzaam energiebeleid.

OPINIES
Sidi Larbi Cherkaoui over cultuur in Europa.
Pablo Padilla over de jongerenwerkloosheid in Europa.

EN VERDER

  • Drie vragen aan Adama Dieng, VN-Bijzonder Raadgever voor de Preventie van Genocide
  • Islamitische hulpverlening
  • Quinoa en het dilemma van de vrije markt
  • De laatste strohalm van Trabelsi
  • Amerikaanse jongeren studeren zich in de schulden
  • Belgische senaat ontvangt Iraanse moedjahedien
  • Column Bie Vancraeynest
  • Recensies
  • Agenda

Voor een gratis proefnummer of abonnement, klik hier.

MO*. Uw maandelijks mondiaal magazine.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be/nieuwsbrief.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.