Vers van de pers: het septembernummer van MO*magazine

Korte inhoud MO*97

Vandaag -woensdag 29 augustus- verschijnt het septembernummer van MO* met opnieuw een flinke portie straffe reportages, boeiende interviews en een beklijvend dossier. Lees hieronder de korte inhoud van het septembernummer.

Voor een gratis proefnummer of een abonnement, klik hier.

KRAAKJONG
Het verhaal van Mohamed, een dakloze minderjarige in Brussel

Dit is het verhaal van Mohamed, Marokkaans, zestien en dakloos in Brussel. Zoals hij lopen er tientallen, misschien wel honderd in Brussel rond, zeggen jeugdwerkers. Toch is het een uniek relaas, over een kraakjong, voorbestemd voor een onbestemd bestaan.

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN DE ALLOCHTONE BELGEN
‘Wij hebben de lijsten gekleurd. Meer niet’

De eerste keer dat allochtonen aan de politiek deelnamen is ondertussen meer dan twee decennia geleden. Op 14 oktober zullen we ongetwijfeld nieuwe namen en nieuwe gezichten ontdekken. Maar hoe kijken allochtonen zelf naar politici met een Marokkaanse of een Turkse achtergrond? Wat heeft hun deelname aan de politiek opgeleverd? En garanderen allochtone politici dat de allochtone stem wordt gehoord?

HET GEHEIME PLAN-R DOORGELICHT
Sharia4Belgium helpt strijd tegen radicalisering

De polemiek over Sharia4Belgium is een opkikker gebleken voor de aanpak van gewelddadige radicalisering. Na jarenlang gepalaver is het Plan-R eindelijk op kruissnelheid. Exclusief in MO*: hoe administratief pestgedrag kan helpen om radicale boodschappen te doen verstommen.

POLITICOLOOG RUDDY DOOM, OP DE DREMPEL VAN HET EMERITAAT
‘Economische ontwikkeling kan ook zonder democratie’

Ruddy Doom, professor politicologie en oprichter van het Centrum voor Derde Wereldstudies aan de Universiteit van Gent, gaat met pensioen. Generaties Vlaamse studenten leerden denken over internationale verhoudingen langs de lijnen, vaak kronkelend en ironisch, die Doom tijdens zijn lessen trok. MO* sprak met de ‘wijze oude man’ van het Vlaamse ontwikkelingsdenken.

ESSAY PAUL KRUGMAN
Europa’s Grote Misvatting

De financieel-economische crisis wordt verkeerd begrepen, zegt Nobelprijswinnaar Economie en columnist voor de New York Times Paul Krugman. Volgens hem is de opgelegde remedie –een streng soberheidsbeleid, met een brutale afbouw van de sociale voorzieningen en de overheidstaken– verantwoordelijk voor de verdieping van crisis. In zijn jongste boek, Stop deze depressie nu, pleit Krugman voor overheidsinvesteringen in plaats van -besparingen. In onderstaand stuk legt hij uit waarom de EU verkeerd reageert op de crisis.

MALTA, IN DE FRONTLINIE VAN HET EUROPESE ASIELSYSTEEM
‘Striktere regels vereisen meer solidariteit’

Sinds Malta deel uitmaakt van de Europese Unie, is de kleine eilandstaat ook onderdeel van de Europese migratiefrontlijn. Bootvluchtelingen opgepikt uit zee worden in detentiecentra opgesloten, waar mensenrechten allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Laurens Cerulus ging voor MO* de toestand ter plaatse opnemen.

JON SOBRINO OVER HET GEWELD IN CENTRAAL-AMERIKA
‘De internationale gemeenschap, wie is dat?’

Het geweld in Centraal-Amerika loopt de spuigaten uit, maar wie geeft daarrom, vraagt de toonaangevende theoloog Jon Sobrino uit El Salvador zich af. ‘De internationale gemeenschap, wie is dat?’ De wereld is volgens hem zo zelfingenomen en egocentrisch geworden dat je er niet al te veel op moet hopen. Hoop ziet hij vooral in de goedheid en de liefde die mensen elkaar geven. ‘Ver geraak je daar niet altijd mee, Christus eindigde aan het kruis. Maar het geeft het samenleven wel een ander gelaat.’

AFRIKAANS EGYPTE WIL ZIJN EIGEN LENTE
Het oude vaderland roert zich

Egypte is even Afrikaans als het Arabisch is. Dat zeggen de Nubiërs in Egypte, die al bijna vijftig jaar strijden voor gelijke rechten en erkenning. Anderhalf jaar na de revolutie, zijn ze vastbesloten om komaf te maken met de ongelijkheid.

PALESTIJNSE HERONTHEEMDEN GETUIGEN
Gevlucht en opnieuw verjaagd

Palestijnse vluchtelingen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever hangt opnieuw een bevel tot verhuizen of onteigening boven het hoofd.

FOTOREPORTAGE: SHORT NOTICE
Halsoverkop

Vluchten is geen alibi, maar een beenharde realiteit voor miljoenen mensen. De Bosnische fotograaf Ziyah Gafic legt de betekenis van halsoverkop vluchten vast in de serie Short Notice. Pakistaanse mannen, vrouwen en gezinnen tonen wat ze meenamen toen ze van het ene moment op het andere hun huis moesten verlaten.

PORTRET VAN FILMMAKER KIM NGUYEN
Liefde in tijden van oorlog

De Canadese filmmaker Kim Nguyen kwam eind april naar Turnhout om met zijn jongste langspeelfilm Rebelle het filmfestival Open Doek af te sluiten. Begin 2013 komt de film in de Belgische zalen. In afwachting daarvan een portret van een gepassioneerd vakman, die naar Congo trok om een universeel verhaal over liefde en veerkracht te vertellen.

RIO+20
Magere oogst, noodzakelijke debatten

In juni vond in Rio de Janeiro de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling plaats. Een record aantal mensen zakte af naar de Braziliaanse stad, maar dat resulteerde niet in een inspirerende of concrete eindverklaring. Was de Top dan een maat voor niets? Niet noodzakelijk. Alma De Walsche –zowat de enige Vlaamse journaliste die de hele conferentie volgde– licht enkele opvallende punten uit de berg thema’s en discussies die zich opstapelden rond het Rio Centro.

En verder in MO*97


Voor een gratis proefnummer of een abonnement, klik hier.

Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief via www.MO.be.
Volg ons op Facebook via www.facebook.com/mondiaalnieuws.
Volg ons op Twitter via www.twitter.com/mondiaalnieuws.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.