Vietnamese exportarbeiders dwingen verhoging minimumloon af

Vietnamese fabrieksarbeiders die pluchebeesten, Nike- en Adidasschoenen en andere goederen voor de export produceren, hebben bij de regering minimumloonsverhoging van bijna 40 procent afgedwongen. Er waren meer dan twaalf stakingen door zo’n 40.000 werknemers voor nodig. De Vietnamese regering zat tussen twee vuren, want sommige buitenlandse fabrikanten hebben gedreigd hun bedrijven te verplaatsen als de lonen teveel stijgen.

Tot de stakingsgolf had de Vietnamese regering de minimumlonen zes jaar niet verhoogd. In diezelfde periode verloor de Vietnamese dong 15 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. De inflatie bedroeg in totaal 28 procent.

Zelfs na de loonsverhoging die in februari ingaat, verdienen de werknemers van de Danu Vinafabriek in Ho Chi Minh-Stad minder dan twee dollar per dag. De fabriek maakt pluchebeesten voor de Amerikaanse bedrijven Hallmark, Disney en Starbucks. De kosten van levensonderhoud worden steeds hoger, zegt inpakker Minh. We kunnen amper rondkomen van het geld dat we verdienen.

Bij een van de stakingen legden ook de werknemers van het Taiwanese bedrijf Freetrend massaal hun werk neer. Freetrend produceert schoenen voor merken als Nike en Adidas. Huong (23) werkt al vijf jaar voor Freetrend. Ze verdient meer dan het minimumloon, maar zegt dat ook dat nauwelijks voldoende is om haar kosthuis naast de fabriek te betalen. Lage salarissen zijn niet de enige zorg van de werknemers volgens haar. Het werk is erg zwaar. Het eten dat we op de fabriek krijgen is niet voldoende. Het wordt slecht bereid en geeft ons niet genoeg energie om te werken.

De meeste stakingen vonden plaats bij buitenlandse bedrijven, waar onder meer communicatieproblemen bestonden tussen Vietnamese werknemers en het niet-Vietnamese management. Huong is kritisch over haar managers. Ze misdragen zich en schelden ons uit.

China heeft lage lonen en om concurrerend te blijven kan Vietnam de lonen niet teveel laten stijgen, zegt Carey Zesiger van adviesbureau Global Standards. Het bureau onderzoekt de arbeidsomstandigheden in de Vietnamese exportfabrieken. Het minimumloon is in China echter 63 dollar per maand, nog altijd 13 procent hoger dan het nieuwe minimumloon in Vietnam.

Op papier hoort Vietnam tot de landen die wereldwijd de beste arbeidswetgeving hebben. Onder het communisme werden werknemers in elk bedrijf verplicht vertegenwoordigd door een overheidsvakbond. Sinds een paar jaar wordt particulier ondernemerschap gestimuleerd en op de naleving van de arbeidswetgeving binnen die nieuwe bedrijven wordt nauwelijks gelet.

Als buitenlandse bedrijven zich in Vietnam vestigen, dan moeten ze ook de arbeidswetgeving in het land volgen, zegt Long Nguyen, beveiligingsmanager exportzones (EPZ’s) in Ho Chi Minh-stad. Als ze dat niet doen, dan moet de overheid optreden en de werknemers beschermen. De vakbonden die werknemers in buitenlandse bedrijven vertegenwoordigen, zijn erg zwak. Ze kunnen niet tegen de directies op. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.