Vlaanderen krijgt goede punten van UNAIDS-baas Piot

“Een goede keuze”, zo omschreef UNAIDS-directeur Peter Piot de beslissing van Vlaams minister voor Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois om een miljoen euro uit te trekken voor aidspreventie bij vrouwen en kinderen in Malawi. Piot en Bourgeois ondertekenden woensdag een structureel akkoord waarbij Vlaanderen drie miljoen euro extra vrijmaakt voor aidsbestrijding in Zuidelijk Afrika.
Malawi wordt daarmee naast Zuid-Afrika en Mozambique het derde partnerland van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking. De keuze voor de dertien miljoen inwoners tellende republiek, bijna vier keer zo groot als België, is geen toeval. “Malawi is het armste van de zes Minst Ontwikkelde Landen in regio en past in onze geografische focus op zuidelijk Afrika”, zei Bourgois, “De gemiddelde levensverwachting is er veertig jaar”. De extra middelen zijn afkomstig uit een verhoging van het budget van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking, van zestien tot twintig miljoen euro.

UNAIDS-baas Peter Piot nam de drie miljoen euro in dank aan, en kon zich helemaal vinden in de beslissing om een miljoen ervan in Malawi te investeren. “Malawi is een van de landen die vooruitgang boeken in de strijd tegen aids. Bovendien is er een politieke wil tot goed bestuur. Ik sprak in juni nog met president Bingu Wa Mutharika en die verzekerde me dat hij van aids een persoonlijke prioriteit maakt”.

Het Vlaamse geld gaat in de eerste plaats naar preventie en voorlichtingscampagnes die zich richten op de meest kwetsbare groepen: vrouwen en kinderen. Tegen 2010 zullen achttien miljoen kinderen een of beide ouders aan aids hebben zien sterven. Voor meisjes betekent dat vaak ze niet langer naar school kunnen gaan, wat hen minder vatbaar maakt voor informatie- en voorlichtingscampagnes. Vrouwen zijn biologisch kwetsbaarder voor besmetting met het HIV-virus en vaker het slachtoffer van ongewenst seksueel contact.

“Wanneer we veilig vrijen willen promoten, zijn het in de eerste plaats de mannen die hun gedrag moeten veranderen”, zei Piot. In de leeftijdscategorie van 15 tot 24 jaar zijn vier keer meer vrouwen drager van het virus dan mannen. Preventie blijft een prioriteit voor Malawi, vooral op het platteland en met de bedoeling vrouwen mondiger en weerbaarder te maken. Met de behandeling gaat het de goede kant op: bijna een kwart van de aidspatiënten, 60.000 mensen, heeft tegenwoordig toegang tot aidsremmende geneesmiddelen, tegenover slechts 4000 in 2003.

UNAIDS had in 2005 6,5 miljoen euro ter beschikking. Om preventie en de behandeling met aidsremmers tegen 2008 universeel te maken, en alle aidswezen op te vangen, is er minstens zeventien miljoen euro nodig. Om die kloof te dichten rekent Piot op een verhoogd financieel engagement van de ontwikkelingslanden zelf: “Latijns-Amerika en Azië kunnen de strijd tegen aids zelf betalen”.

Daarom heeft het volgens Piot voor Vlaanderen zin om een heel arm land als Malawi financieel onder de arm te nemen. In Botswana of Swaziland is meer dan 30 procent van de bevolking drager van het HIV-virus, dubbel zoveel als in Malawi, maar heeft de regering meer eigen inkomsten, uit de diamant bijvoorbeeld, om het probleem aan te pakken. In Malawi is 40 procent van het overheidsbudget afkomstig van internationale geldschieters.

Die internationale donoren kunnen de aidsbestrijding soms ook tegenwerken. Een voorbeeld is Kenia, dat op verzoek van het IMF zijn ambtenarenapparaat moest afslanken en prompt 4000 verpleegsters op straat zette. Buurland Uganda mocht het geld dat het kreeg voor aidsbestrijding niet onmiddellijk uitgeven, omdat dat de inflatie dreigde aan te wakkeren. “Dat soort beleidsopties zijn onaanvaardbaar”, zei Piot.

Een vaccin tegen aids verwacht de UNAIDS-directeur ten vroegste binnen tien jaar, de tijd die nodig is om een vaccin grondig te testen. Een goed teken is dat tegenwoordig ook grote farmaciebedrijven de tests van kandidaat-vaccins financieren. “Wanneer er een vaccin komt, zal dat het resultaat zijn van de combinatie van veel geld en een dosis geluk”, zei Piot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.