"VN falen in vrouwenrechtencampagne" *

De Verenigde Naties liggen onder vuur omdat ze te weing ijver aan de dag zouden leggen in de strijd voor vrouwenrechten. Critici verwijten de organisatie een gebrek aan leiderschap en het uitblijven van een echt vrouwenagentschap.
De kritiek komt er aan de vooravond van een cruciale, twee weken durende zitting van de Commission on the Status of Women (CSW) van 2 tot 13 maart. Die moet de successen en mislukkingen inschatten bij de uitvoering van de  afspraken die in 1995 op de vierde internationale Vrouwenconferentie in Peking werden gemaakt.
“De onderdelen van de VN die rond vrouwenthema’s werken zijn klein en versplinterd. Ze hebben een beschamend tekort aan middelen voor de taken die ze moeten uitoefenen, terwijl de VN-coördinatie van de genderwerking zwak is”, zegt Charlotte Bunch, directeur van het Centre for Women’s Global Leadership aan de Amerikaanse Rutgers Universiteit.
Bunch, die de genderwerking bij de VN van nabij volgt, zegt er zowel in het VN-hoofdkwartier in New York als op het nationale niveau meer leiderschap moet komen en meer middelen. Ook de Gender Equalitey Architecture Reform campagne (GEAR), een koepel van 275 organisaties in meer dan vijftig landen, pleit voor een nieuwe en sterkere eenheid binnen de VN die niet alleen voor gendergelijkheid moet strijden maar ook de vrouwenrechten over de hele wereld moet verbeteren.

Eigen agentschap


Het idee circuleert al jaren binnen de Verenigde Naties. De drie bestaande entiteiten, het U.N. Development Fund for Women (UNIFEM), het Office of the Special Adviser on Gender Issues en de Division for the Advancement of Women, zouden dan samengebracht worden in één nieuw agenschap. Maar het proces vordert pijnlijk traag.
Een nieuw VN-agentschap dat geleid zou worden door een ondersecretaris-generaal, het derde hoogste niveau binnen de VN, zou “meer leiderschap brengen en de agenda van vrouwenrechten en gendergelijkheid beter vooruit helpen”, zegt GEAR. Daarvoor moeten de middelen ook opgetrokken worden tot minstens één miljard dollar, een cijfer dat op termijn nog omhoog moet.
Taina Bien-Aim, directeur van de organisatie Equality Now, zegt dat “secretaris-generaal Ban Ki-moon verschillende keren publiek zijn engagement op het vlak van vrouwenrechten benadrukt heeft, maar dat de resultaten verwaarloosbaar of erg zwak zijn.”
Zo blijft het belangrijkste agentschap, UNIFEM, lijden onder een gebrek aan middelen en krijgt het geen toegang tot vergaderingen op het hoogste niveau waar het beleid wordt uitgestippeld. Ook de 50/50-doelstelling voor de tewerkstelling van mannen en vrouwen binnen de VN is nog niet bereikt.
De organisaties zien in de nieuwe Amerikaanse regering wel een lichtpuntje voor de strijd om vrouwenrechten. “Er zijn hoopgevende signalen dat de regering-Obama en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onder Clinton een sterk leiderschap zullen opnemen op het vlak van gendergelijkheid in hun internationaal werk” zegt Bunch van het Centre for Women’s Global Leadership. Ze wijst erop dat de nieuwe regering al een stap in de goede reichting gezet heeft met de belofte het U.N. Population Fund (UNFPA) opnieuw financieel te steunen.
* Dit artikel dateert van 27 februari. Het wordt opnieuw aangeboden naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.