VN publiceren tien vergeten nieuwsverhalen

De obsessie van de wereldpers met de oorlog in Irak gaat ten koste van andere brandhaarden en crisissen. Goed nieuw en hoopvolle ontwikkelingen komen al helemaal niet aan bod. De onder-secretaris-generaal voor de dienst publieke informatie van de VN, Shashi Tharoor, stelde naar aanleiding van de dag van de persvrijheid op 3 mei tien verhalen voor waarover de wereld meer moet horen.

Bij wijze van inleiding verwees Tharoor naar een statement van de Britse journalist Malcolm Muggeridge. Die trok de zin van zijn beroep in twijfel door te stellen dat Nobelprijswinnares Moeder Theresa nooit een krant las, naar de radio luisterde of televisie keek. Toch had ze volgens Muggeridge een goed idee van wat er in de wereld aan de hand was. Geen enkele VN-woordvoerder kan het daarmee eens zijn, zei Tharoor. De media hebben een enorme invloed op de gebeurtenissen en de manier waarop mensen erover denken.

Bij de VN heerst enige frustratie op de hardnekkigheid waarmee secretaris-generaal Kofi Annan bestookt wordt met vragen over Irak, ook op persconferenties die over totaal andere onderwerpen gaan. Een gevolg daarvan is dat heel wat interessante verhalen van het radarscherm verdwijnen, zei Tharoor. Om daar iets aan te doen stelden het VN-secretariaat, Unicef en het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) een lijst met tien vergeten verhalen op.

Nummer één op de lijst zijn de kindsoldaten in Uganda (waar kinderen elkaar vermoorden), gevolgd door de Centraal-Afrikaanse Republiek (een explosieve ketel onder hoge druk), de aidswezen in zwart-Afrika (wat is de toekomst van dorpen waar de ouders zijn uitgestorven ?) en de paradox van de vredeshandhaving (de middelen dreigen uitgeput te raken omdat er teveel vrede moet worden gehandhaafd).

Naast de vergeten crisissen stelt Tharoor vast dat het bekend adagium geen nieuws, goed nieuws helaas ook vaak omgekeerd van toepassing is. Goed nieuws is vaak geen nieuws, zoals de heropstanding van Tadzjikistan na de burgeroorlog, de vreedzame oplossing van het grensconflict in het Nigeriaanse schiereiland Bakassi en de rol van vrouwen als vredesstichtsters, bijvoorbeeld in Rwanda. Hoopgevend zijn ook geplande VN-verdragen over de rechten van gehandicapten, de internationale visserij en de rechten van inheemse volkeren die zich vrijwillig isoleren van de moderniteit.

Sommige van deze verhalen zijn wel al in de media aan bod gekomen, zo gaf Tharoor toe, doorgaans begraven in de laatste kolom van pagina 26. Een onderzoek in Britse kranten wees uit dat er veertig keer meer artikels verschenen over Irak dan over Uganda. Dat Irak meer aandacht krijgt is normaal, maar 40 keer meer ?

De VN-woordvoerder wil de journalisten naar eigen zeggen niet de les spellen of hen van alles de schuld geven. Ook de redactiechefs hebben een verantwoordelijkheid omdat zij bepalen wat er in de krant of het journaal komt. In vergaderingen met hoofdredacteurs benadrukt VN-secretaris-generaal Kofi Annan steeds weer het belang van de onderbelichte verhalen. We begrijpen jullie problemen, zei Tharoor tegenover het VN-correspondentenkorps, Wij wijzen jullie met de vinger en jullie geven de schuld weer aan iemand anders.(MC)

Thalif Deen

xml=7

Ref: ip ic

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.