VN-top in New York: maakt minister Reynders verschil in Congodossier?

In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties neemt Didier Reynders op donderdag 27 september deel aan de minitop over de Democratische Republiek Congo. Een groter contrast tussen de discussies in nette VN-gebouwen daar in New York en de rauwe werkelijkheid die hij onlangs in Oost-Congo zag, is wellicht ondenkbaar. We vragen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken met aandrang om tijdens deze ‘top van de wereld’ de verzuchtingen van de Congolese bevolking te verwoorden en haar vraag naar bescherming, duurzame vrede en veiligheid luid te laten weerklinken.

 

 

  • Chrispin Mvano Archiefbeeld: Reynders op bezoek in Congo Chrispin Mvano

De gewone burgers in Oost-Congo zijn al ruim vijftien jaar het slachtoffer van de geopolitieke spelletjes die boven hun hoofden worden gespeeld in een bikkelharde strijd over natuurlijke rijkdommen. Roof, moord en verkrachting worden ingezet om een context van onveiligheid en pure straffeloosheid in stand te houden. Recent hebben de acties van de nieuwe rebellengroep ‘Beweging van 23 maart’ (M23) tienduizenden mensen op de vlucht gejaagd. Volgens de expertengroep van de VN-Veiligheidsraad steunt de Rwandese overheid de M23.

Minister Reynders deed na zijn recente bezoek aan Kigali een opmerkelijke vingerwijzing in de richting van Rwanda in verband met de betrokkenheid van het land bij het conflict in Oost-Congo. Hij wees ook op mogelijke sancties tegen Rwanda op het niveau van de Europese Unie en de VN. Hopelijk kan de Belgische minister in New York zijn collega’s van de EU en de VN, en dan voornamelijk de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, overtuigen om de internationale druk op Rwanda te verhogen door de steun aan rebellen in Oost-Congo krachtig te veroordelen.

Maar het spreekt ook voor zich dat de Congolese leiders een verpletterende verantwoordelijkheid dragen om in eigen huis orde op zaken te stellen. Hoewel de kritiek rond de betwiste verkiezingsuitslag is stilgevallen, blijft de vraag naar de legitimiteit van politieke leiders overeind. Het vertrouwen van de Congolese bevolking in het verkiezingsproces, dat nog niet voltooid is, dient te worden teruggewonnen. Er moet bijvoorbeeld werk worden gemaakt van een grondige hervorming van de nationale onafhankelijke kiescommissie. Veiligheid is in de opbouw van een democratische rechtsstaat een even grote prioriteit. De explosieve situatie in het oosten zal aanhouden zolang Congo geen professioneel en gedisciplineerd veiligheidsapparaat heeft. Deze hervorming vereist een echte politieke wil bij de Congolese leiders.

Niet gedreven door historische, sentimentele banden, maar door onze blijvende betrokkenheid met het Congolese middenveld, hopen we dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken in New York een verschil kan maken in het Congodossier. De gewone bevolking heeft na vele jaren ellende en humanitaire nood immers recht op vrede, veiligheid en ontwikkeling.

Wellicht kan minister Reynders na New York deze punten verder bespreken bij zijn deelname aan de 14e Top van de Francofonie in Kinshasa (12-14 oktober).

Broederlijk Delen, Memisa, Pax Christi Vlaanderen, 11.11.11

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.