VN zoeken geld voor half miljard zuinige fornuizen

Op een bijeenkomst in Londen zoeken hooggeplaatste politici en zakenlui deze week manieren om honderd miljard dollar bijeen te krijgen voor de strijd tegen de klimaatverandering. Een gelijktijdige vergadering van de Verenigde Naties en de Stichting Shell in Washington klinkt minder ambitieus, maar kan veel meer uithalen. Het is de bedoeling op grote schaal zuinige fornuizen te financieren voor de naar schatting drie miljard mensen die op hout of koeienmest koken.
Bijna de helft van de gezinnen in de wereld kookt op vuurtjes en oude fornuizen waarin hout, houtskool, steenkool, mest of oogstafval wordt verbrand. Dat staat in een zondag gepubliceerd rapport van de Ashden Awards for Sustainable Energy, een Britse organisatie die zich inzet voor de verspreiding van milieuvriendelijke technologie. Als al die gezinnen overschakelen op zuinige fornuizen, kan dat elk jaar een miljard ton CO2 uitsparen.

Gezond


De fornuizen verbeteren ook de gezondheid van de gebruikers. “De lucht rond de traditionele kookplaatsen bevat honderd keer meer schadelijk stoffen dan op straat of in fabrieken getolereerd wordt”, schrijven de auteurs van het rapport. “Elk jaar sterven naar schatting 1,6 miljoen mensen aan de gevolgen daarvan.” Goede fornuizen veroorzaken minder rook en voeren de verbrandingsgassen naar buiten af.
Er is wel een half miljard zuinige fornuizen nodig. Is dat haalbaar? “Daar moet de bijeenkomst in Washington uitsluitsel over geven”, zegt Anne Wheldon, technisch directeur van de Ashden Awards. “De goede fornuizen bestaan, en ze zijn betaalbaar. In Cambodja hebben traditionele fabrikanten een opleiding gekregen om betere fornuizen te maken, en hun nieuwe modellen kosten maar iets meer dan 2 euro.”

Grote schaal


Ook met grootschalige productie is er al ervaring. “Een heel eenvoudig fornuis dat gemaakt wordt door de Chinese Shengzhou Stove Manufacturer heeft een fabrieksprijs van 2,6 euro. Het Amerikaanse Envirofit is ook met massaproductie begonnen.” In China heeft die massaproductie al lang haar weg gevonden naar de verbruikers. Tussen 1983 en 1995 werden er ongeveer 180 miljoen verbeterde fornuizen in omloop gebracht. China is er nu mee begonnen een nieuwe generatie van nog efficiëntere fornuizen te introduceren.
Volgens Wheldon is het perfect mogelijk ook in andere landen over te schakelen op massaproductie. Op sommige plaatsen kan de overheid een beslissende rol spelen, in andere gevallen bedrijven of hulporganisaties.
Het geld kan voor een deel uit de koolstofmarkt komen. “Volgens onze berekeningen kan je met een verbeterd fornuis een ton CO2 uit de atmosfeer houden voor één à twee euro. Dat is een goede zaak in een markt waar een uitstootrecht voor één ton 15 tot 22 euro waard is.” Dat geld kan naar overheden of hulporganisaties gaan die de betere fornuizen gratis of goedkoop ter beschikking stellen, naar bedrijven die de fornuizen maken of naar een koepel van dergelijke bedrijven die impulsen geeft en zorgt voor kwaliteitscontrole.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.