Voetbaden voor moslimstudenten zorgen voor rel

De universiteit van Michigan-Dearborn heeft beslist om 18.000 euro uit te geven aan de installatie van voetbaden in de wc’s. Wat een praktische oplossing moest zijn voor de moslimstudenten - die meer dan tien procent van de totale studentenpopulatie uitmaken - leidde tot een controverse.
Met de stijgende moslimpopulatie in de VS, stijgt ook de vraag voor religieuze accommodatie. Vele openbare scholen buigen zich over kwesties als gebedsruimtes voor moslimstudenten, halal voedsel en de vakantieregeling van belangrijke Moslimfeestdagen.
Sommige moslimstudenten stellen vast dat de schoolkalender al aangepast is aan de feestdagen van de christenen, zoals de vrije zondag en de kerst- en paasvakantie.
“De laatste twee jaar krijgen schooladvocaten beduidend meer vragen over deze moslimaccommodaties”, zegt Lisa Soronen, een advocate van de National School Boards Association.
Meer dan een dozijn universiteiten over heel de Verenigde Staten hebben voetbaden, die vooral geïnstalleerd zijn in nieuwe gebouwen. Dat leidde haast nooit tot discussies.

De controverse in Michigan-Dearborn


Het protest tegen de voetbaden uit zich vooral op weblogs. Tegenstanders spreken van een islamisering van de universiteit, stellen zich vragen bij de legaliteit van de maatregel en willen weten wie ervoor betaalt.
Debbie Schlussel, een conservatieve advocate, schreef: “De scheiding van kerk en staat gaat niet meer op als het om de scheiding van moskee en staat gaat”. “Ik vind dat het voorstel één groep bevoordeelt”, reageerde studente Emily Hutfloetz, “en waar komt het geld vandaan?”
Volgens de American Civil Liberties Union is het een complexe kwestie. “In ons beleid proberen we alle publieke fondsen die gebruikt worden voor religieuze doeleinden of voorzieningen aan te kaarten”, vertelt Kary Moss, directrice van de afdeling in Michigan.
“Maar wat deze zaak anders maakt, is het feit dat de voetbaden door iedereen kunnen gebruikt worden, geen symbolische waarde hebben en er niet religieus uitzien. Bovendien”, zegt Moss, “maken gezondheids - en veiligheidscomponenten normaal gezien geen deel uit van religieuze accommodatie”, meent Moss.

Wateroverlast en natte vloeren


“Als we studenten verbieden om hun voeten te wassen in de gootsteen, omdat dat voor wateroverlast en natte vloeren zorgt en we voorzien geen alternatief, treden we het recht op de beoefening van religie met de voeten”, aldus Kary Moss.
Moslimstudenten zelf zitten een beetje verveeld met de hele controverse en vinden voetbaden nu niet meteen een knelpunt. Volgens Zahraa Aljebori, die overigens formeel ontkende dat ze ooit haar voeten heeft gewassen in de gootsteen, doet de school het gewoon om meer moslims aan te trekken. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.