Volle reservoirs, maar geen water voor Zimbabwanen

Door de zware regenval in december en januari lopen de waterreservoirs in Zimbabwe bijna over, maar toch zitten veel gezinnen in de steden zonder water door de slechte infrastructuur.
Shupikai Macheka uit Mabvuku, een dichtbevolkte voorstad aan de rand van de hoofdstad Harare, is wanhopig over het gebrek aan water. “Het is hard om vier maanden lang te leven zonder ook maar één druppel stromend water”, zegt hij. “Maar uiteindelijk wen je zelfs aan de ziekten die dat met zich meebrengt. Als we gekund hadden, waren we al lang vertrokken naar een andere plaats waar er wel soms water is.”
Mabvuku, ooit gebouwd als nederzetting voor arbeiders in de nabijgelegen industrie, is niet voorzien op het huidige overbevolking. Die is ondermeer het gevolg van de grote schoonmaak van president Mugabe in de hoofdstad, waarbij enorme sloppenwijken met de grond gelijk gemaakt werden.
Wie Mabvuku nadert, wordt verrast door een overweldigende stank afkomstig uit gebroken rioolleidingen en toiletten die al dagen niet doorgespoeld zijn bij gebrek aan stromend water. “We leven hier in het vuil”, zegt Macheka. “Je vraagt je af waar al dat verdomde water is, als je hoort dat het meer van Chivero (het grootste waterreservoir voor Harare, nvdr) helemaal volgelopen is. De kranten tonen voortdurend foto’s waarop de dam overloopt.”
Uit cijfers van de Zimbabwe National Water Authority (ZINWA) blijkt dat het meer in januari inderdaad op 103,8 procent van de capaciteit zat. In heel Zimbabwe waren de reservoirs voor gemiddeld 94,5 procent gevuld. De watermaatschappij heeft altijd de droogte aangewezen als hoofdschuldige voor de waterproblemen, maar nu het eindelijk voldoende geregend heeft, kan ze nog altijd geen stromende kranen garanderen.
De inwoners van Harare zijn de voortdurende watertekorten beu en zijn nog bozer om het gebrek aan communicatie over de oorzaak van de problemen. Volgens de bewoners laat ZINWA nooit weten welke stappen het zal ondernemen om de situatie recht te zetten. “We horen alleen maar excuses, terwijl zij waterputten boren in hun tuin en mineraalwater kopen in de winkel”, zegt Macheka. “Maar wat met ons, de armen? Wie zal ons helpen?”
Ziekten
Voorlopig moeten de inwoners het doen met hier en daar een watertank die voorzien wordt door ZINWA en met het water van een betonfabriek of het politiekamp in de buurt. De betonfabriek beschikt over een eigen waterput en zuiveringsinstallatie en staat de inwoners toe om er water te halen. Ook in het politiekamp zijn verschillende putten geboord, maar het is voor de inwoners van Mabvuku hoe dan ook enkele kilometers stappen.
Het gebrek aan drinkwater zorgt voor een verhoogd risico op ziekten. In januari werden in amper veertien dagen vierhonderd gevallen van cholera, diarree en andere drinkwatergerelateerde ziekten vastgesteld in Mabvuku. De regering sprak van een ramp en besliste om drieduizend waterputten te laten boren in Harare en andere stedelijke centra. Ze wil ook oude installaties opnieuw in gebruik te nemen en maakt zich sterk dat de problemen binnenkort van de baan zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.