Voorzitter Algemene Vergadering VN: 'All we need is love'

De Algemene Vergadering van de VN zal vanaf 16 september voorgezeten worden door Miguel d’Escoto, die tijdens de jaren tachtig minister van Buitenlandse Zaken was in de toenmalig Sandinistische regering van Nicaragua. Dat verleden is niet vergeten.
Miguel d’Escoto werd vorige week unaniem verkozen tot voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, voor de sessie die loopt van 16 september 2008 tot september 2009. D’Escoto was de unanieme kandidaat van de landengroep Latijns-Amerika en Cariben.
Miguel d’Escoto werd geboren in Los Angeles als zoon van een Nicaraguaans diplomaat. Hij is gewijd als priester in de katholieke congregatie van Maryknoll missionarissen en toonde zich al snel aanhanger van de bevrijdingstheologie, een strekking die binnen Maryknoll destijds heel sterk stond. Zijn engagement in de Sandinistische bevrijdingsstrijd en later in de regering leverde hem, samen met drie andere collega-priesters in de Nicaraguaanse regering van de jaren tachtig, scherpe kritiek op van paus Johannes-Paulus II.
Na zijn verkiezing tot voorzitter van de AV van de VN bekritiseerde d’Escoto het vetorecht van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, en noemde dat ondemocratisch en niet meer van deze tijd. Hij haalde duidelijk ook uit naar de VS door te stellen dat “sommige landen” de geloofwaardigheid van de VN ondermijnen door eenzijdige agressie ‘zoals zich voordoet in Irak en Afghanistan’, al voegde hij eraan toe dat het niet zijn bedoeling was om van de voorzittersstoel gebruik te maken om af te rekenen met de Verenigde Staten.
Tijdens de persconferentie na de verkiezing grapte d’Escoto dat de AV ‘een priester verkozen heeft. Ik hoop dan ook dat niemand er aanstoot aan neemt als ik zeg dat de wereld op de eerste plaats behoefte heeft aan liefde.  En dat het door zelfzucht is dat we terechtgekomen zijn in dat vreselijke moeras waarin we vandaag bijna onherroepelijk wegzinken, tenzij er iets groots gebeurt. Dit klinkt misschien als een  preek. Dat is dan zo.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.