Vrede in Congo niet voor morgen

Op diplomatiek vlak botert het niet meer tussen België en Congo, maar daar valt aan de Leuvense universiteit niets van te merken. Een internationaal gezelschap dat voornamelijk bestaat uit Congolese professoren boog er zich vandaag (vrijdag) over het vredesproces in het oosten van Congo. Hoewel alle strijdende partijen in januari van dit jaar een akkoord tekenden, is duurzame vrede veraf.
“Congo heeft nood aan een aantrekkelijke toekomstvisie”, meent professor Luc Reychler van de International Peace Research Association (IPRA). Hij ziet een rol weggelegd voor intellectuelen en experten allerhande zoals economen en politologen. “In een land als Congo hebben onderzoekers moed nodig. Onderzoek naar fraude bij de machthebbers bijvoorbeeld is niet zonder gevaar.”
Voor IPRA-onderzoeker Jean Migabo Kalere vertrekt duurzame vrede vanuit de basis van de maatschappij: dat zijn voor hem de Congolese ngo’s en universiteiten. Hij heeft alle resoluties en verdragteksten met betrekking tot het vredesverdrag gebundeld in een handig instrument, dat hij kwam voorstellen op de conferentie.
Een andere spreker, priester Malu-Malu, zette met veel vuur het Amani-programma, waarvan hij de coördinator is, uiteen. Het programma is de uitvoering van het vredesakkoord voor de Kivu’s dat in januari van dit jaar in Goma werd ondertekend. Malu-Malu pleit voor de invoering van biometrische paspoorten, een grotere rol voor de internationale gemeenschap en de herlancering van de economische gemeenschap van de landen in het Grotemerengebied (bekend als de CEPGL). 

Laatste kans


Een veelgehoorde voorwaarde voor de vrede, waar ook Malu-Malu op hamerde, is de hervorming van leger en politie. Niet toevallig trok de Congolese president Joseph Kabila, die deze week een bezoek aan Frankrijk bracht, zijn ambtgenoot Nicolas Sarkozy aan de mouw voor hulp bij deze hervorming. België gaat overigens ondanks de diplomatieke crisis gewoon door met de opleiding van een nog op te richten elitebataljon binnen het Congolese leger (FARDC).
Een onderdeel van Amani is de amnestiewet voor de beide Kivu’s. Het wetsontwerp werd vorige week door de nationale Assemblee goedgekeurd en zal in september in de Senaat voorliggen. Het slaat op oorlogsfeiten en “feiten van opstand” in Noord- en Zuid-Kivu. De gewapende groeperingen hebben verdeeld gereageerd op de amnestiewet.
Recent noemde Malu-Malu, die zich steeds positief had uitgelaten over het vredesproces, het vredesakkoord van Goma dat in januari ondertekend werd “de laatste kans om het conflict in het oosten van het land te beëindigen”. Hij stelde nog dat iedere gewapende groepering de verantwoordelijkheid draagt voor duurzame vrede.

Monuc onder vuur


Van bij het uitbreken van de oorlog in het Grotemerengebied in 1998, die op Congolees grondgebied werd uitgevochten, maakten de Verenigde Naties een prioriteit van de vrede in Congo. Officieel kwam er een einde aan het conflict in 2003, maar Oost-Congo blijft het tot op heden onrustig. Hoe is dat mogelijk met de aanwezigheid van de ’s werelds grootste VN-vredesmacht, vroeg Jean Migabo Kalere zich af.
Die VN-vredesmissie in Congo (Monuc) ligt onder vuur na enkele in de media breed uitgesmeerde schandalen. Monuc bewapent de Rwandese Huturebellen van het FDLR, zo lieten ex-militieleden vorige week optekenen in de Rwandese krant The New Times. De VN-troepenmacht reageerde dat het om oude beschuldigingen gaat en dat de daders naar hun land van oorsprong zijn teruggestuurd.
Eerder deed een Indiase officier uitspraken waaruit duidelijk sympathie bleek voor Laurent Nkunda en zijn gewapende rebellen van het CNDP. De vredesmacht stelt een onderzoek in. Tot slot kregen drie Indiase blauwhelmen een waarschuwing voor goudsmokkel in Oost-Congo. De Britse zender BBC bracht de wanpraktijk enkele maanden geleden aan het licht. Het gaat volgens kenners om alleenstaande gevallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.