Vrijhandelsakkoord VS-Australië bedreigt goedkope geneesmiddelen

Het Australische parlement ratificeerde vandaag (vrijdag) een vrijhandelsakkoord met de VS. Het akkoord kent een aantal voordelen toe aan Australische landbouwexporteurs. Critici morren echter dat de winst miniem blijft en dat de concurrentievoordelen voor de Amerikaanse farma-reuzen de productie van generische geneesmiddelen onmogelijk kan maken. Ze spreken van een gevaarlijk precedent.


Het vrijhandelsakkoord dat de Australische Senaat met 51 stemmen tegen 10 goedkeurde, eist van de Australische overheid dat ze de patenthouder van een geneesmiddel op de hoogte brengt als een producent van generische geneesmiddelen aanstalten maakt om een - goedkopere - merkloze versie op de markt te brengen zodra het patent verstrijkt. Velen vrezen dat de patenthoudende bedrijven in dat geval een minieme wijziging aan het medicijn kunnen aanbrengen, waardoor een nieuw patent voor twintig jaar mogelijk wordt. Andere onderdelen van het akkoord voorzien dat farmaceutische bedrijven in beroep kunnen gaan tegen beslissingen om een nieuw medicijn niet op de markt te brengen in Australië.

Tot ergernis van de Amerikaanse farmaceutische industrie kunnen Australische patiënten medicijnen kopen aan prijzen die drie tot vier lager liggen dan in de VS. De Australische wetgeving inzake farmaceutica bepaalt immers dat een nieuw middel alleen kan worden goedgekeurd als bewezen is dat het significant beter werkt dan bestaande geneesmiddelen. Als een medicijn het haalt, onderhandelt de overheid vervolgens een prijs die de waarde van de extra gezondheidsvoordelen afweegt tegen de kostprijs van het dichtst vergelijkbare generische equivalent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het unieke systeem een voorbeeld van efficiënt beheer.

Wat de Amerikanen proberen te doen, is de introductie van generische geneesmiddelen te vertragen en zo de hoge winsten van hun eigen geneesmiddelen te vrijwaren, en een procedure in het leven roepen om hun nieuwe dure medicijnen gemakkelijker bij ons op de markt te krijgen, zegt dokter Thomas Faunce, docent aan de Australian National University Medical School.

De Australische eerste minister John Howard gaf onlangs in een radio-interview toe dat Bush tijdens zijn bezoek in oktober 2003 de lage prijzen had aangekaart. Howard beweert dat hij toen bij hoog en bij laag zwoer dat aan het systeem met geen vinger zou worden geraakt, zelfs als het hele vrijhandelsakkoord daarmee in het water zou vallen. Maar in het nu voorliggende akkoord wordt ook gewag gemaakt van de oprichting van een werkgroep, om opduikende beleidspunten in gezondheidszorg te bespreken. De Australische overheid blijft vaag over het precieze doel van de werkgroep, maar de Amerikaanse vice-handelsvertegenwoordigster Josette Sheeran Shiner vertelde een Amerikaanse senaatscommissie in april dat de groep zich wel degelijk zal buigen over het Australische systeem om generische middelen te vergelijken met innovatieve medicijnen.

Bij de stemming vandaag stemde oppositieleider Mark Latham van de Labor Party - die diep verdeeld is over de kwestie - tot ieders verrassing toch voor de nieuwe wetgeving. Eerst liet Labor wel een aantal amendementen toevoegen om het gevaar op ‘eeuwige’ pantenten te verminderen, maar volgens experts zijn de goegekeurde amendementen hopeloos onvoldoende.

Op de vooravond van de ratificatie waarschuwde de Australische senator Kerry Nettle voor een gevaarlijk precedent. Wij maken het Amerikaanse bedrijven gemakkelijker om een vergelijkbaar systeem op te zetten in elk van de bilaterale vrijhandelsakkoorden die de VS opzetten met armere en zwakkere landen, zei hij. Volgens de in Doha afgesloten TRIPS-akkoorden over handel en intellectuele eigendomsrechten zouden vrijhandelsakkoorden ‘opgesteld en uitgevoerd moeten worden om de publieke gezondheid te beschermen en de universele toegang tot geneesmiddelen te stimuleren’. Het vrijhandelsakkoord tussen de VS en Australië rept met geen woord over die rechten. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.