VS maken zich op voor 'Dag zonder migrant'

“Geen werk, geen school, geen inkopen, geen verkoop”. Zo kondigen affiches het 1 mei-programma van de migranten in de Verenigde Staten aan. Met een massale staking en grote bijeenkomsten protesteren de mensen die de Amerikaanse economie rechthouden tegen de slechte behandeling van vreemdelingen zonder papieren.
De organisatoren verwachten miljoenen deelnemers aan de bijeenkomsten en optochten. Betogingen tegen de omstreden wetsvoorstellen lokten de voorbije weken ook al honderdduizenden mensen. “In Los Angeles alleen al krijgen we twee tot drie miljoen mensen op straat”, voorspelt Jorge Rodriguez, een Californische vakbondsleider die de vorige betogingen mee organiseerde. “We leggen ook Chicago, New York, Tucson, Phoenix en Fresno lam.”

De Verenigde Staten vieren hun ‘Labour Day’ de eerste maandag van september. De eerste mei is er geen feestdag; traditioneel komen er alleen wat linkse groepen op straat. Maar waarschijnlijk zullen de Amerikanen 1 mei van dit jaar niet gauw vergeten. Migrantenorganisaties hebben “de Grote Amerikaanse Boycot 2006” uitgeroepen, de “Dag zonder Migrant.”

Illegale migranten moeten uitzicht krijgen op de Amerikaanse nationaliteit en op alle sociale rechten, luiden de ordewoorden. Meer dan 500 migrantenorganisaties en actiegroepen uit het hele land organiseren de massale 1 mei-actie. Ze reageren tegen recente wetsvoorstellen die het mensen zonder papieren moeilijker maken in de VS te blijven en te werken. Illegale migranten en mensen die hen werk verschaffen zouden nog meer gecriminaliseerd worden. Het is ook de bedoeling de grens tussen de VS en Mexico nog beter af te schermen.

De regering van president George W. Bush ligt niet meteen in de vuurlinie. Bush heeft herhaaldelijk voorstellen gelanceerd om meer migranten de kans te geven tijdelijk in de VS te werken, en om buitenlanders die al een lange tijd in de VS werken de Amerikaanse nationaliteit toe te staan. Maar ook de president moet verder gaan, vinden de actievoerders. Ze eisen een volledige amnestie en inburgering voor alle migranten.

Sommige organisatoren willen ook dat de VS een einde maken aan het omstreden Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico en aan alle gelijkaardige vrijhandelsverdragen. Volgens hen zijn het dergelijke afspraken die de migratiestroom naar de VS in de hand werken.

Mexicaanse migranten vormen de harde kern van de protestbeweging, maar werknemers uit andere landen beginnen zich in steeds grotere aantallen aan te sluiten. Veel moslimorganisaties hebben bijvoorbeeld ook opgeroepen deel te nemen aan de 1 mei-betogingen. “De islam staat voor sociale rechtvaardigheid en eerlijkheid in economische relaties en op de werkplek”, zegt de Muslim Public Affairs Council in Californië.

Heel wat kerkleiders, vakbondsmensen en ondernemers steunen de acties. Tyson Foods, ‘s werelds grootste vleesverwerkende bedrijf, sluit vandaag negen fabrieken omdat er zoveel werknemers deelnemen aan de bijeenkomsten. Cargill, de op één na grootste rundvleesproducent in de VS, geeft werknemers in
Kansas, Nebraska, Iowa, Illinois, Texas en Colorado vandaag vrij. “De werkgevers zijn solidair met hun werknemers”, verklaarde het werkgeversverband Long Island-based Business Owners Coalition vorige week.

Sommige Democratische politici ondersteunen de eisen van de migranten, maar ze houden wel afstand van de beweging. Alleen de kleine Green Party heeft duidelijk stelling genomen tegen een nog repressievere aanpak van illegale migranten. In Californië, één van de migrantenstaten in de VS, nam de deelstaatsenaat een resolutie aan die steun betuigt aan de staking. De regerende Republikeinen waren het daar niet mee eens.

De VS tellen ongeveer twaalf miljoen werknemers zonder papieren. Het merendeel van hen komt uit Mexico en Centraal-Amerika. Ze doen meestal vuil en dom werk, kloppen lange uren en worden onderbetaald. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.