VS maken zich op voor zwaar orkaanseizoen

Na het meest dodelijke tornadoseizoen in zestig jaar krijgen de Verenigde Staten te maken met nog meer natuurgeweld. De Amerikaanse meteorologische dienst waarschuwt voor een “buitengewoon orkaanseizoen”.

Elk jaar doet de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspellingen over het orkaanseizoen, dat in juni begint. Dit jaar zijn die vooruitzichten zorgwekkend. De dienst verwacht drie tot zes grote orkanen van categorie 3, 4 of 5, met windsnelheden van 180 kilometer per uur of meer.

Ook vorig jaar waarschuwde de NOAA voor orkaangeweld, maar toen kwamen de VS goed weg. “De Verenigde Staten hadden geluk”, zegt Jane Lubchenco van de NOAA. “Winden duwden de meeste tropische stormen en orkanen weg van onze kust. Maar we kunnen niet op geluk blijven rekenen. We moeten voorbereid zijn, en zeker na deze voorspellingen.”

De NOAA wijt de hogere kans op orkanen onder meer aan het warmere water in de Atlantische Oceaan en aan de naweeën van het klimaatfenomeen La Niña.

“De tornado’s die het zuiden van het land getroffen hebben en de vele overstromingen die we deze lente gezien hebben, moeten een waarschuwing zijn dat rampen overal en op elk moment kunnen toeslaan”, zegt Craig Fugate van het Amerikaans Bureau voor Rampenbestrijding. Hij drukt de inwoners van de risicogebieden op het hart om zich goed voor te bereiden en noodscenario’s voor hun gezin klaar te hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.