VS vertrouwen Saoedische olievoorraden niet

De VS vrezen dat de Saoedische olievoorraden tot 40 procent kleiner zijn dan officieel beweerd wordt door de Saoedische regering. Dat blijkt uit WikiLeaks-documenten.

Uit de vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse ambassade in Riyad blijkt vooral bezorgdheid dat Saoedi-Arabië niet voldoende reserves heeft om te vermijden dat de olieprijzen de pan uit rijzen. 

De documenten citeren Sadad Al Hoesseini, voormalig hoofd Exploratie van de Saoedische overheidsmaatschappij Aramco. In een gesprek met de Amerikaanse consul in Riyad in 2007 geeft hij aan dat de oliereserves met zo’n 300 miljard vaten overschat zijn, dat is bijna 40 procent.

“Volgens Al Hoesseini komt het probleem in essentie op twee zaken neer”, stelt de Amerikaanse consul in een bericht. “Ten eerste is het mogelijk dat de Saoedische reserves niet zo groot zijn als vaak omschreven wordt. Ten tweede is de tijdslijn voor hun productie niet zo gunstig als Aramco en energie-optimisten willen laten uitschijnen.” De Saoedische regering zou de reserves systematisch overschatten om buitenlandse investeringen aan te moedigen.

Het huidige hoofd Exploratie van Aramco, Abdallah al-Saif, schat de reserves op 716 miljard vaten, waarvan iets meer dan de helft  bereikbaar is. Over twintig jaar zou Aramco zo’n 900 miljard vaten reserves moeten hebben.

“Maar Al Hoesseini is het daar niet mee eens. Hij is van mening dat de reserves met 300 miljard vaten overschat zijn. In zijn visie zal, eens de helft van de originele reserves is bereikt, een gestage vermindering van de productie optreden, die met geen middelen gestopt kan worden.”

Opvallend is dat de Amerikaanse consul de ernst van de informatie nog eens extra in de verf zet. “Hoewel Al Hoesseini de officiële boodschap van Aramco fundamenteel tegenspreekt, is hij niet zomaar een doemdenker. Zijn ervaring, reputatie en vooruitziendheid vereisen dat zijn voorspellingen ernstig in overweging genomen worden.”

Olieprijzen

Die voorspellingen kunnen ernstige implicaties hebben voor de olieprijs. De publicatie van de documenten komt er net op het moment dat de prijs voor een vat ruwe olie al boven de 100 dollar afklokt. Bij forse prijsstijgingen wordt verwacht dat de Opec, de Organisatie van Olie-exporterende Landen, meer oppompt om te vermijden dat de hoge prijs de vraag doet verminderen. Maar het wordt twijfelachtig of dat kan, als de voorraden aanzienlijk kleiner zouden blijken dan algemeen wordt aangenomen. Volgens Al Hoesseini kan Aramco de topcapaciteit van 12,5 miljoen vaten per dag niet halen, die nodig is om de prijzen te drukken. De Amerikaanse ambassade wijst in een aparte bericht ook op een stijgend aantal vertragingen en ongelukken “als bewijs dat Aramco zich harder moet inspannen om de achteruitgang in de productie tegen te houden”.

“De vraag is nu in hoeverre de Saoedi’s de markt van ruwe olie op lange termijn kunnen beïnvloeden”, stelt de Amerikaanse ambassade. “Het is duidelijk dat ze de prijs kunnen opdrijven, maar we stellen de vraag of ze nog de macht hebben om de prijs te doen dalen over een langere periode.”

Bovendien, voegt de ambassade toe in een laatste document van eind 2009, stijgt ook de binnenlandse vraag naar energie gevoelig in het land. “De vraag naar elektriciteit zal naar verwachting met 10 procent per jaar stijgen in het volgende decennium. Daarvoor moet de capaciteit verdubbeld worden van tot 68.000 Megawatt in 2018.”

Volgens Al Hoesseini kan Saoedi-Arabië wel een capaciteit van 12 miljoen vaten per dag  halen, maar zou de absolute top van de productie al in 2012 bereikt worden. Van dan af kan Aramco niets meer doen om de olieprijzen in de hand te houden, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.