‘We nemen de regering opnieuw over!’

Internationale reacties op Midterm verkiezingen in de VS

‘Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen’ en ‘Vandaag verkoos Nevada hoop boven angst’. Deze en andere reacties van Boehner, Obama en Reid hebben we intussen genoeg gehoord, maar wat denkt, vreest en hoopt de rest van de wereld na de tumultueuze congresverkiezingen in de Verenigde Staten?

‘De herovering van de Senaat bevestigt dat de verkiezing van Obama niet de diepe transformatie van de Amerikaanse politiek betekende, die vele Europeanen er in zagen.’ Hier citeert Wall Street Journal Thomas Kau van de European Council in Foreign Relations. De grote vraag op internationaal vlak bleef echter hoe de verandering de internationale houding en initiatieven van de VS zou beïnvloeden. 
CHINA
In Zuidoost Azië vreest men dat de VS te verdeeld zullen zijn om een degelijk weerwoord te bieden aan de Chinese toenemende invloed in de wereld. China zelf vreest dat beide partijen de Chinese uitbreiding vrezen en in dat opzicht dus wel aan hetzelfde zeil zullen trekken en dat de situatie wel eens zou kunnen escaleren als de VS zijn eigen economie ten koste van alles weer op gang wil trekken. ‘Het is gemakkelijker om China van zoiets te beschuldigen’ zegt Xiong Zhiyong, professor gespecialiseerd in VS-China relaties. China heeft het daarnaast meestal eerder voor Republikeinse leiding in de VS omdat die traditioneel minder aandacht schenken aan mensenrechten. 
RUSLAND
‘Het Republikeinse succes in het de congresverkiezingen kan hun pogingen om de ratificatie van het START verdrag door de Senaat te verhinderen in de hand werken’, vreest Konstantin Kosachev, hoofd van het comité buitenlandse zaken van de Douma, in Russia Today. Bovendien schrijft het blad ook dat Rusland vreest dat Obama’s pogingen voor ‘warme wederzijdse betrekkingen bedreigd zal worden’.
ISRAEL
Yoram Ettinger, voormalig Israëlisch diplomaat die nu in de VS werkt wordt in de Daily Times geciteerd: ‘Er kan geen twijfel over bestaan dat de uitslag van deze verkiezingen de pro-Israëlische elementen in de VS versterkt heeft. Dit gaat de manoeuvreerruimte van de president, die over het algemeen redelijk kritisch, zelfs negatief is tegenover Israel, beperken.’ Niet iedereen in Israel ziet dit echter hetzelfde, Zalman Shoval, vertrouweling van Premier Netanyahu en voormalig ambassadeur in de VS meent volgens het nieuwsagentschap AP dat ‘buitenlands beleid het voorrecht is van de president, zelfs als hij zwak is’.
Toch blijft een aantal Palestijnen hoop en vertrouwen hebben, Yasser Abed Rabbo, Palestijnse vredesonderhandelaar, zei gisteren op een Palestijnse radiozender dat ‘de Amerikaanse interesse in de regio zal niet veranderen door deze verkiezingen’. Anderen, zoals George Giacaman, politieke wetenschapper, vinden dan weer dat Obama zelf al ‘grote zwakte had getoond door amper op te treden tegen Israel over hun nederzettingen’.
AFGHANISTAN
‘Ook voor Afghanistan is de opkomst van de Republikeinen goed nieuws’, volgens Nader Nadery, hoofd van de onafhankelijke Mensenrechtencommissie in Afghanistan. Hij voorspelt aan AP dat ‘dit het verloop van de oorlog niet zal veranderen en de deadline voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen niet zal beïnvloeden’. Ook hoopt hij op een snellere goedkeuring van het bedrag dat bestemd is voor Afghanistan door het huis van afgevaardigden. Ahmed Torabi, hoofd van Integrity Watch Afghanistan, waarschuwt wel dat er nood is aan een betere controle over de Amerikaanse dollars. ‘Toen de Republikeinen aan de macht waren, was er geen overzicht over wat er met hulpgeld gebeurde.’
IRAN
‘Voor Iran maakt het niet uit wie de verkiezingen wint’, zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse zaken, Ramin Mehmanparast al een dag voor de verkiezingen in zijn wekelijkse briefing aan de pers. ‘Irans politiek die de rechten van het land wil beschermen, zal niet beïnvloed worden.’
EUROPA
In Europa zijn de reacties verdeeld. Langs de enige kant is men verrast want ‘naar Europese normen heeft de Obama administratie relatief veel bereikt en in dat opzicht is het interessant dat men in Amerika net vindt dat hij niet genoeg gedaan heeft’, aldus Marco Incerti van het Center for European Policy Studies in Brussel. Daarnaast is men ook vaak teleurgesteld omdat Obama weinig veranderd heeft aan het Amerikaanse buitenlandse- en milieubeleid
Howard Gutman, de Amerikaanse (democratische) ambassadeur in ons land benadrukte gisteren in Ter Zake ook dat ‘de Amerikaanse droom niet ten einde is’. Hij relativeert het Amerikaanse verlies en benadrukt dat Obama persoonlijk niet verloren heeft, en ziet het democratische verlies eerder als een boodschap dat er iets moet gebeuren op economisch vlak. 
‘We zouden de president van de Verenigde Staten wel heel erg onderschatten als we zouden denken dat dit zijn internationale politiek zou verzwakken’, zei ook de Duitse minister van Buitenlandse zaken Guido Westerwelle gisteren op ZDF, ‘Amerika is een sterk land en de Amerikaanse president een sterke en beslissende president’.
Hiermee zegt hij wat ook de meerderheid van de analisten stellen: de impact van deze verkiezingen, zal vooral op nationaal vlak voelbaar zijn.

‘De herovering van het Huis van Afgevaardigden bevestigt dat de verkiezing van Obama niet de diepe transformatie van de Amerikaanse politiek betekende, die vele Europeanen er in zagen. , zegt Thomas Kau van de European Council on Foreign Relations. De grote vraag is echter hoe de verandering de internationale houding en initiatieven van de VS zou beïnvloeden.

China

In Zuidoost-Azië vreest men dat de VS te verdeeld zullen zijn om een degelijk weerwoord te bieden aan de Chinese toenemende invloed in de wereld. China zelf vreest  dan weer dat zowel Democraten als Republieken schrik hebben van de Chinese opkomst en in dat opzicht dus wel aan hetzelfde zeel zullen trekken en dat de situatie wel eens zou kunnen escaleren als de VS zijn eigen economie ten koste van alles weer op gang wil trekken. ‘Het is gemakkelijker om China van zoiets te beschuldigen’ zegt Xiong Zhiyong, professor gespecialiseerd in VS-China relaties. China heeft het daarnaast meestal eerder voor Republikeinse leiding in de VS omdat die traditioneel minder aandacht schenken aan mensenrechten.  

Rusland

‘Het Republikeinse succes in het de congresverkiezingen kan hun pogingen om de ratificatie van het START [strategische kernwapens] verdrag door de Senaat te verhinderen in de hand werken’, vreest Konstantin Kosachev, hoofd van het comité buitenlandse zaken van de Douma, in Russia Today. Bovendien schrijft het blad ook dat Rusland vreest dat Obama’s pogingen voor ‘warme wederzijdse betrekkingen bedreigd zullen worden’.

Israël

Yoram Ettinger, voormalig Israëlisch diplomaat die nu in de VS werkt wordt in de Daily Times geciteerd: ‘Er kan geen twijfel over bestaan dat de uitslag van deze verkiezingen de pro-Israëlische elementen in de VS versterkt heeft. Dit gaat de manoeuvreerruimte van de president, die over het algemeen redelijk kritisch, zelfs negatief is tegenover Israel, beperken.’ Niet iedereen in Israel ziet dit echter hetzelfde, Zalman Shoval, vertrouweling van Premier Netanyahu en voormalig ambassadeur in de VS meent volgens het nieuwsagentschap AP dat ‘buitenlands beleid het voorrecht is van de president, zelfs als hij zwak is’.

Toch blijft een aantal Palestijnen hoop en vertrouwen hebben, Yasser Abed Rabbo, Palestijnse vredesonderhandelaar, zei gisteren op een Palestijnse radiozender dat ‘de Amerikaanse interesse in de regio zal niet veranderen door deze verkiezingen’. Anderen, zoals George Giacaman, politieke wetenschapper, vinden dan weer dat Obama zelf al ‘grote zwakte had getoond door amper op te treden tegen het Israëlische  nederzettingenbeleid’.

Afghanistan

‘Ook voor Afghanistan is de opkomst van de Republikeinen goed nieuws’, volgens Nader Nadery, hoofd van de onafhankelijke Mensenrechtencommissie in Afghanistan. Hij voorspelt aan AP dat ‘dit het verloop van de oorlog niet zal veranderen en de deadline voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen niet zal beïnvloeden’. Ook hoopt hij op een snellere goedkeuring van het bedrag dat bestemd is voor Afghanistan door het Huis van Afgevaardigden. Ahmed Torabi, hoofd van Integrity Watch Afghanistan, waarschuwt wel dat er nood is aan een betere controle over de Amerikaanse dollars. ‘Toen de Republikeinen aan de macht waren, was er geen overzicht over wat er met hulpgeld gebeurde.’

Iran

‘Voor Iran maakt het niet uit wie de verkiezingen wint’, zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse zaken, Ramin Mehmanparast al een dag voor de verkiezingen in zijn wekelijkse briefing aan de pers. ‘Irans politiek die de rechten van het land wil beschermen, zal niet beïnvloed worden.’

Europa

In Europa zijn de reacties verdeeld. Langs de enige kant is men verrast want ‘naar Europese normen heeft de Obama administratie relatief veel bereikt en in dat opzicht is het interessant dat men in Amerika net vindt dat hij niet genoeg gedaan heeft’, aldus Marco Incerti van het Center for European Policy Studies in Brussel. Daarnaast is men ook vaak teleurgesteld omdat Obama weinig veranderd heeft aan het Amerikaanse buitenlandse- en milieubeleid.

Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in ons land benadrukte gisteren in Ter Zake ook dat ‘de Amerikaanse droom niet ten einde is’. Hij relativeert het Democratische verlies en benadrukt dat Obama persoonlijk niet verloren heeft, en ziet hde verkiezingsnederlaag eerder als een boodschap dat er iets moet gebeuren op economisch vlak.

‘We zouden de president van de Verenigde Staten wel heel erg onderschatten als we zouden denken dat dit zijn internationale politiek zou verzwakken’, zei ook de Duitse minister van Buitenlandse zaken Guido Westerwelle gisteren op ZDF, ‘Amerika is een sterk land en de Amerikaanse president een sterke en beslissende president’. Hiermee zegt hij wat ook de meerderheid van de analisten stellen: de impact van deze verkiezingen, zal vooral op nationaal vlak voelbaar zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.