Wedloop om Afrika in een modern jasje

Om hun eigen watervoorraad te sparen, wijken rijke landen uit naar Afrika om voeding te produceren. Sinds 2007 heeft Ethiopië 815 buitenlandse landbouwprojecten goedgekeurd. Het verkoopt meer dan drie miljoen hectare van zijn vruchtbaarste grond aan rijke landen en individuen, terwijl naar schatting 2,8 miljoen Ethiopiërs honger lijden.

In een interview met IRIN, het nieuwsagentschap van het Bureau voor Humanitaire Zaken van de VN (OCHA), drukt de chef landbouwinvesteringen van het Ethiopische Ministerie van Landbouw, Esayas Kebede, de wens uit dat de commerciële landbouw de voedseltekorten in zijn land zal oplossen. Maar volgens IRIN, klopt dit niet. Zij wijzen erop dat veel van de geproduceerde groenten niet geconsumeerd worden door de Ethiopische bevolking.

Landroof

De deals met buitenlandse investeerders hebben in Ethiopië geleid tot burgerlijke onrust en klachten over landroof. Nyikaw Ochalla, de directeur van de Anywaa Survival Organization, een vereniging die ijvert voor de rechten van landbouwgemeenschappen in de Ethiopische regio Gambella, wijst in een interview met de ngo GRAIN met een beschuldigende vinger naar de Ethiopische overheid: ‘Indien de overheid de bevolking echt wil beschermen tegen de enorme gevolgen op het gebied van economie en milieu, dan zou ze in dialoog treden met de betrokken gemeenschappen. Maar hun stem ontbreekt in dit debat.’

De “nieuwe” wedloop om Afrika begon in 2008 nadat er wereldwijd voedseltekorten ontstonden. Zo was rijst in mei 2008 vijftig procent duurder dan bij de start van dat jaar. De BBC berichtte dat grote rijstproducerende landen als Thailand, India en Bangladesh de export van rijst limiteerden. Hiermee wilden ze paniek onder hun bevolking voorkomen en de marktprijs stabiliseren, maar het tegenovergestelde gebeurde. Doordat de druk op de resterende rijstproducerende landen met een open markt verhoogde, ontstond er inflatie in de landen die op de import aangewezen waren.

Ook de hoge olieprijs wordt aangeduid als een mogelijke oorzaak. Een vat ruwe olie bereikte een recordprijs van 148 dollar in juli ’08. Hierdoor verhoogden de industriële kosten en de transportkosten van voedsel.

Waterschaarste

Watertekort dreigt voor vier miljard mensen tegen 2030
Maar ook het vooruitzicht van wereldwijde watertekorten noopt landen ertoe de eigen voorraad te sparen en naar het buitenland uit te wijken voor de waterconsumerende landbouw. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwt dat tegen 2030 vier miljard mensen een tekort aan water zullen hebben.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn het vooral landen uit het Midden-Oosten, zoals Saudi-Arabië, Qatar, Koeweit en Abu Dhabi, die actief land kopen of leasen in Afrika. In 2008 besloot Saudi-Arabië de binnenlandse graanproductie jaarlijks met twaalf procent af te bouwen. Saudische bedrijven die willen investeren in landen met een groot landbouwpotentieël, kunnen tegen voorkeurstarieven leningen aangaan bij de Saudische regering. Doordat het Arabische land momenteel in Afrika zijn gewassen teelt, bespaart het op eigen bodem miljoenen liter water.

The Guardian meldt dat de afgelopen jaren in totaal vijftig miljoen hectare land verkocht werden in Afrika. Dit gebied komt ruwweg overeen met de totale oppervlakte van Spanje. Nog lijkt er geen einde te komen aan de toeloop op Afrikaans land. Integendeel: aangezien de EU de lidstaten een minimumquotum oplegt van tien procent biobrandstof tegen 2015, zal de Europese vraag enkel maar toenemen.

Niet enkel Aziatische landen laten hun oog vallen op Afrika, ook Europese bedrijven kopen volgens biobrandstof-expert Tim Rice van de Britse ngo ActionAid massaal grond op. ‘Biobrandstofbedrijven uit Europa hebben tot nu toe ongeveer 3,9 miljoen hectare land verworven. Het gevolg van deze landroof is reeds zichtbaar. De boeren moeten verhuizen, en de lokale voedselproductie wordt verstoord. Hierdoor dreigt voor veel mensen de hongersnood.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.