Wereldbank en IMF zien schuldverlichting niet zitten

De Wereldbank en het Internationaal Muntfonds (IMF) zullen tijdens hun voorjaarsvergadering dit weekeinde in Washington waarschijnlijk geen nieuwe schuldenverlichting voor de armste landen aankondigen. De vertrekkende president van de Wereldbank, James Wolfensohn, laat de eer aan zijn opvolger. Tot grote woede van de antischuldbeweging.

Begin april liet Rodrigo de Rato, directeur van het IMF, al doorschemeren dat volledige kwijtschelding van schulden nu nog geen optie is. Wie volledige kwijtschelding wil, moet beseffen dat IMF-leningen maar voor een klein deel bijdragen aan de schulden van lagelonenlanden, zei De Rato toen. De vertrekkende president van de Wereldbank, James Wolfensohn, herhaalde die redenering gisteren (donderdag).

Kwijtschelding en extra hulp zijn niet de beste manier om een einde te maken aan de armoede, meent de Wereldbank. Ontwikkelingslanden moeten ook handelsbarrières afbouwen, de overheidsuitgaven verminderen, hun munt devalueren en de mogelijkheden voor particuliere investeerders verruimen. De kosten van deze barrières, vooral tussen ontwikkelingslanden onderling, zijn vaak hoger dan de kosten van het protectionisme van rijke landen, aldus De Rato.

Wolfensohn sloot gisteren niet uit dat de ministers van Financiën in juli, tijdens de vergadering van de G8 (de zeven rijkste industrielanden en Rusland) wel met een belangrijke aankondiging komen. Zowel Wolfensohn als De Rato zeiden dat de schuldenkwijtschelding hoog op de agenda staat tijdens de komende vergadering.

Op de voorjaarsvergadering zullen onder meer nieuwe financieringsmechanismen voor schuldverlichting ter sprake komen, inclusief de verkoop van de ondergewaardeerde goudreserves van het IMF. Activisten dringen daar op aan, maar het IMF stelt dat het goud niet verkocht kan worden zonder dat de bank de zekerheid houdt dat hij voldoende middelen heeft om leningen te blijven verstrekken aan de armste landen. Volgens sommige economen is die garantie er wel. Als het IMF slechts 15 procent van de goudreserves verkoopt, levert dat 7 miljard dollar op. Daarmee kunnen de schulden aan het IMF van alle arme landen die in aanmerking komen voor schuldverlichting, worden kwijtgescholden.

Ontwikkelingsorganisaties willen dat de schulden van de armste landen volledig worden kwijtgescholden. Zij vinden uitstel van een besluit tot schuldkwijtschelding niet acceptabel, omdat dat levens kost en nog meer lijden veroorzaakt voor mensen in de armste landen. Sinds de G7 in februari vergaderde, zijn twee miljoen mensen omgekomen van de honger, rekent Bernice Romero van Oxfam International voor. Oxfam heeft berekend dat kwijtschelding van de schulden van de 32 armste landen, in Groot-Brittannië slechts drie dollar per persoon per jaar zou kosten. In Amerika is dat 1,2 dollar per inwoner.

De arme landen geven nu dagelijks 100 miljoen dollar uit aan het terugbetalen van schulden. Zambia gaf vorig jaar 150 miljoen dollar meer uit aan schuldafbetaling dan aan onderwijs voor kinderen. Tussen 1970 en 2002 ontving Afrika voor 540 miljard dollar aan leningen. In dezelfde periode werd al meer dan 550 miljard dollar terugbetaald aan rijke kredietverschaffers zoals de G7 landen, de Wereldbank en het IMF, zegt Neil Watkins, nationaal coördinator van Jubilee Amerika.

Verschillende antischuldgroepen hebben demonstraties tegen het beleid van beide instellingen aangekondigd. Zij zijn ook bezorgd over de agenda van de nieuwe president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz. Hij is momenteel de tweede man op het Amerikaanse ministerie van Defensie. Activisten vinden zijn vroegere contacten met particuliere investeerders in Irak een slechte referentie voor zijn nieuwe job als armoedebestrijder. De Wereldbank is betrokken bij honderden grote ontwikkelingsprojecten.

Public Citizen, een Amerikaanse consumentengroep, heeft zich beklaagd over de prominente rol die Wolfowitz heeft gespeeld in het toekennen van een watercontract in Irak. Dat contract zou niet openbaar gemaakt zijn en werd in eerste instantie ook geheim gehouden voor het Congres. Als onderminister van Defensie en architect van de wederopbouw in Irak na de invasie door de Verenigde Staten, speelde Wolfowitz ook een rol in de privatisering van andere essentiële diensten in het land, zegt Public Citizen. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.