Wereldwijde 'freeze' voor klimaatverandering

In 25 landen ter wereld stonden zondag mensen twee minuten stil om de dringende situatie van de klimaatverandering aan te klagen. In het Gentse Baudelopark werd de aandacht gevestigd op de invloed van een vleesdieet op de uitstoot van broeikasgassen.
  • Steven Vanden Bussche Door mensen te informeren over de relatie tussen eetgewoonten en de opwarming van de aarde willen de actievoerders tot nadenken stemmen. Steven Vanden Bussche
‘Als alle Vlamingen één dag per week geen vlees eten, dan zouden we 1 miljoen ton CO2 minder uitstoten. Dat is bijna de helft van de besparing die Vlaanderen nog moet realiseren om de Kyotonorm te halen’, steekt An Goorts van de spirituele organisatie Supreme Masters Ching Hai van wal.
Tijdens de actie werd de vicieuze cyclus van methaan toegelicht. ‘Methaan van dierlijke mest is één van de oorzaken van de opwarming. De intensieve veeteelt produceert meer broeikasgassen dan alle transport samen – dat is elke auto, vrachtwagen, trein, schip en vliegtuig op Aarde. Het eten en produceren van vlees is een belangrijke oorzaak van de klimaatsverandering, ontbossing, uitsterven van diersoorten, waterverontreiniging en verarming van landbouwgronden’, klonk het.

Opwarming versnelt


‘Grote hoeveelheden vrijgekomen methaan uit gesmolten permafrost en ijs van de poolkappen versnellen daarenboven de opwarming exponentieel.’
Door mensen te informeren over de relatie tussen eetgewoonten en de opwarming van de aarde willen de actievoerders tot nadenken stemmen. ‘We kunnen zelf een groot verschil maken, als veganist, vegetariër maar ook door ons vleesverbruik te verminderen. Het is een snelle, efficiënte oplossing zonder meerkost voor de regering en het publiek, wat wetenschappers meer tijd geeft om methodes te ontwikkelen en uit te proberen om aldus de opwarming verder te lijf te gaan,’ besluit Goorts.
In het Europese Parlement werden begin februari 200 voorstellen goedgekeurd om de klimaatverandering tegen te gaan. Een voorstel om het publiek te sensibiliseren over de voordelen van minder vlees eten haalde het echter niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.