WHO mist zoveelste deadline voor Doha-ronde

De lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie zijn er gisteren in Genève niet in geslaagd hun meningsverschillen over landbouwsubsidies, invoertarieven, textiel en andere sectoren bij te leggen. De Doha-ronde is tot mislukken gedoemd als de WHO zichzelf niet hervormt, luidt het commentaar van Europese ngo’s.



Het zal nog minstens twee maanden duren eer industrielanden en ontwikkelingslanden weer gaan praten over de vrijmaking van de wereldhandel. Dat werd gisteren duidelijk op een vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Genève. Na de mislukte wereldhandelstop in Cancún hadden de WHO-lidstaten zichzelf tot 15 december de tijd gegeven om de onderhandelingen weer op te starten. Die deadline verstreek gisteren, terwijl de meningsverschillen dezelfde bleven als in Cancún. De industrielanden weigeren hun landbouwsubsidies af te bouwen aan een voor de ontwikkelingslanden aanvaardbaar tempo. De ontwikkelingslanden weigeren te praten over de ‘Singapore-thema’s’ waar de EU en de VS op staan - een betere bescherming van buitenlandse investering, universele concurrentieregels, meer transparantie bij overheidsaanbestedingen en een vereenvoudiging van de douaneregels.

Dit is niet zomaar een gemiste deadline, zegt Ronnie Hall van de ngo Friends of the Earth International (FoEI). De huidige onderhandelingen over meer vrijhandel, de zogenaamde Doha-ronde, zijn meer dan uitgesteld. Als de WHO de regels van het spel niet wijzigt, dreigt het uitstel volgens FoEI afstel te worden.

Volgens verschillende ngo’s is het niet de fout van de ontwikkelingslanden dat de Doha-ronde sinds haar begin twee jaar geleden vierkant draait. Oxfam International legt de schuld bij de industrielanden. De mislukking verbaast ons niets, maar het is een ontgoocheling voor miljoenen armen die hadden kunnen profiteren van een handelshervorming, zegt Michael Bailey van Oxfam. Sinds Cancún tonen de ontwikkelingslanden dat ze bereid zijn om weer te onderhandelen. Het is de koppigheid van de industrielanden die deze patstelling veroorzaakt.

Friends of the Earth vindt geen akkoord beter dan een slecht akkoord en meent dat het de WHO zelf is die in de weg zit. FoEI roept op tot een grondige hervorming van de multilaterale instelling. Alle regeringen moeten nu gaan beseffen dat de huidige WHO niet de geschikte instelling is om een duurzame en rechtvaardige wereldhandel op te bouwen. De regels van de WHO zijn absoluut aan herziening toe. Ze bevoordelen rijke landen, rijke bedrijven en rijke mensen ten koste van arme landen, arme gemeenschappen en het milieu.

WHO-baas Supachai Pantichpakdi laat zich niet van de wijs brengen. Hij hoopt dat de Doha-ronde in 2004 opnieuw kan worden opgestart.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.