WHO waarschuwt voor gezondheidstoestand Irakezen

Escalerend geweld, wijdverspreide onveiligheid en een nijpend tekort aan bekwaam ziekenhuispersoneel hypothekeert de gezondheidssituatie van de Iraakse bevolking. Begin deze week publiceerde de VN Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een alarmerend rapport van Iraakse gezondheidsstatistieken.

Dagelijks lieten in 2006 gemiddeld een honderdtal Irakezen het leven. Veel meer raakten ernstig gewond door kogels, granaatscherven en brandwonden. Zwangere vrouwen, chronisch zieken, gewonden en kinderen vrezen de trip naar het ziekenhuis door de veiligheidsrisico’s in centraal Irak en Bagdad.
Door het toenemende geweld stijgt de nood aan goede verpleging terwijl die nu al sterk te wensen over laat. De Iraakse overheid raamt dat 70% van de slachtoffers van geweld in ziekenhuizen sterft door gebrek aan geneesmiddelen, medisch gereedschap en geschikt personeel. Veel bekwame verpleegkundigen verlaten het land onder druk van het geweld en de zware leef- en werkomstandigheden.

Zorgwekkende cijfers


Het toenemende aantal vluchtelingen doet de druk op opvanglocaties toenemen. Volgens het WHO-rapport is er een pijnlijk tekort aan basisvoorzieningen voor gevluchte Irakezen. 70% van de vluchtelingen heeft geen toegang tot drinkbaar water, bij vier op de vijf gevallen zijn geen toiletten aanwezig die de waterbronnen niet vervuilen en slechts 60% krijgt eten via de publieke voedseldistributie.
De gevolgen zijn rampzalig. Twee derde van de sterfgevallen van kinderen onder vijf jaar zijn te wijten aan buikloop en ademhalingsinfecties en volgens een rapport van UNICEF uit 2006 is een vijfde van de Iraakse kinderen chronisch ondervoed. ‘Als deze negatieve evolutie nog lang doorgaat, kunnen ziektes als cholera, polio en tuberculose uitbreken en talloze slachtoffers maken‘,waarschuwt WHO-dokter, Khalid Shibib, in een gesprek met de krant New York Times.

Aftocht VS geen overwinning voor Irakezen


De Wereldgezondheidsorganisatie is verontrust door de dalende Iraakse gezondheidstoestand en de druk op gemeenschappen binnen en buiten Irak die de vluchtelingen opvangen. Op de internationale conferentie in Genève, van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR), kon de WHO haar bezorgdheid hierover ventileren.
Het standpunt dat de VS de oorlog in Irak zullen verliezen, wint aanhang. Een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking vindt dat de oorlog de moeite niet loont. Deze evolutie in de publieke opinie versterkt de democratische eis om de Amerikaanse troepen uit Irak weg te halen.  Maar die terugtocht blijkt geenszins een overwinning voor de Iraakse bevolking. Wat achterblijft is een ontredderde samenleving die nog lange tijd haar wonden zal moeten likken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.