Zakenwereld wil meer zekerheid over Zimbabwe

Voordat investeerders zaken willen doen met Zimbabwe, hebben ze zekerheid nodig over eigendomsrechten, zo bleek op een zakentop Zuid-Afrika. Volgens sommigen kunnen zij een goede bijdrage leveren aan de democratie in het land.
“Zimbabwe stapt uit de duisternis van dwaasheid en zelfdestructie, het licht in”, verklaarde premier Morgan Tsvangirai emotioneel op een topconferentie voor zakenmensen en diplomaten, vorige week. De conferentie was georganiseerd in Johannesburg door het weekblad “The Economist”.

Na jaren van landroof, moorden, martelingen, gedwongen verhuizingen en een economische ineenstorting, onder het bewind van Robert Mugabe en zijn ZANU-PF, heeft het akkoord tussen Mugabe en de Movement for Democratic Change (MDC) van Tsvangirai geleid tot relatieve stabiliteit. De opkrabbelende economie wekt de voorzichtige belangstelling van het bedrijfsleven.

Zekerheid nodigVolgens Adam Roberts, redacteur van The Economist, is er echter nog wel veel twijfel over de stabiliteit. “Voor het eerst denken investeerders serieus na om eventueel in Zimbabwe te investeren, en ook de diaspora denkt voor het eerst weer na over een mogelijke terugkeer. Maar er moeten nog serieuze stappen worden genomen. De diaspora, investeerders, donoren en anderen hebben meer zekerheid nodig.”

Een goed zakenklimaat is er namelijk nog niet, zegt ook de Zimbabwaanse zakenman Chris Goromonzi. “Er zijn hard wetten nodig die investeringen beschermen.”

Dat moet onder meer gaan over de erkenning van privébezit, verklaarde de Duitse ambassadeur, Albrecht Conze, op de conferentie. Hij ziet vooruitgang, al is het “millimeter voor millimeter”. Echte vooruitgang kan pas als er een nieuwe grondwet komt.

Voor blanke boeren, die van hun land zijn verjaagd, is het vooral belangrijk dat hun recht op schadevergoeding wordt erkend.

VerinheemsingOp dit moment is er veel bezorgdheid over de plannen voor “verinheemsing”, waarbij het eigendom van bedrijven voor de meerderheid wordt overgedragen aan zwarte Zimbabwanen. In sommige kringen wordt dat vooral gezien als poging van Mugabe om bedrijven in handen van zijn medestanders te krijgen. Tsvangirai liet weten dat het beleid op dit moment wordt aangepast om de zorgen van investeerders weg te nemen.

Als buitenlandse bedrijven de mensenrechten in de gaten houden, kunnen ze bijdragen aan democratisering, zegt de Zimbabwaanse zakenman Tawanda Nyambirai. “Ze moeten zich dan vooral afvragen of ze investeren in Robert Mugabe of in Zimbabwe.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift