Zakenwereld Zuidoost-Azië mist klimaatrevolutie

Bedrijven in Zuidoost-Azië zijn veel minder bezig met klimaatverandering dan overheden en burgers. Dat moet snel veranderen, want straks hollen de ondernemers hopeloos achter de feiten aan, waarschuwen experts.
In Laos, een van de armste landen van de regio, is er nu ook stroom in afgelegen gebieden die niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Dat is te danken aan Sunlabob, een bedrijfje dat zonnepanelen, kleine waterkrachtinstallaties en biogastanks levert.
Alfonso Gamboa, een Filipijn die zeevruchten inblikt, zette zijn leveranciers ertoe aan krabben met manden te vangen in plaats van met de traditionele netten. Hun vangst loopt nu minder schade op en er gaan minder krabben verloren. Daardoor wordt de overbevissing teruggedrongen die de krabbenbestanden bedreigt.

Te traag


Sommige ondernemers in Zuidoost-Azië denken al groen, maar het blijven uitzonderingen, zeggen de auteurs van een studie die door het Zweedse ontwikkelingsagentschap SIDA werd gemaakt. “De zakenwereld reageert traag”, schrijven de auteurs van “Making Climate Your Business” (“Zaken doen met het klimaat”).
Het rapport werd voorgesteld op een conferentie in Bangkok over de rol die  Zuidoost-Aziatische bedrijven kunnen spelen bij de aanpassing aan het veranderende klimaat. Verregaande aanpassingen dringen zich op in de economie, daarover is iedereen het eens. Bedrijven moeten tijdig inspelen op tal van nieuwe risico’s die zich voordoen, zegt Anders Nordstron, directeur-generaal van SIDA. Energie, water en sommige grondstoffen zullen schaarser en duurder worden, wegen en spoorlijnen kunnen vaker beschadigd of onder water gezet worden waardoor afzetmarkten onbereikbaar worden, de vraag naar producten die niet zuinig genoeg zijn kan ineenstorten. “De trein rolt, en bedrijven die niet opstappen, zullen zakenkansen mislopen”, waarschuwt Nordstron.

Groene economie


Sommige experts oordelen dat niet alleen bedrijven maar ook de manier van zakendoen zelf moet veranderen. “Bedrijven moeten warm lopen voor het idee van een groene economie”, oordeelt Sunita Narain, de directeur van het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu. “We zullen een onderscheid moeten maken tussen bedrijven uit het verleden, die gedoemd zijn te verdwijnen, en toekomstgerichte ondernemingen. We moeten het ondernemen heruitvinden. We beseffen nog altijd niet hoe ingrijpend de economische transitie is die zich opdringt.”
Sectoren waar ondernemingen nu nog grotendeels de vrije hand hebben in Zuidoost-Azië, zoals de bouwsector, zullen allicht in de juiste richting moeten worden geduwd. “Veel regeringen leggen die sector weinig regels op omdat hij veel investeringen aantrekt”, zegt Ranjith Perera, professor stedelijk milieubeheer aan het Aziatisch Instituut voor Technologie in de buurt van Bangkok. In steden als Bangkok gelden nauwelijks voorschriften om gebouwen milieuvriendelijk te maken en de stad leefbaar te houden.
Op veel plaatsen wordt er bij de stadsplanning ook nog altijd nauwelijks rekening gehouden met de klimaatverandering, die megasteden almaar heter en natter maken. Bangkok, Ho Chi Minh-Stad, Hanoi en Jakarta dreigen bovendien nog deze eeuw onder water komen te staan door de stijging van de zeespiegel, zeggen de auteurs van de Zweedse studie. Andere miljoenensteden als Manila en toeristische trekpleisters als het Thaise Phuket worstelen nu al geregeld met droogte. Dergelijke enorme uitdagingen houden risico’s in voor bedrijven, maar scheppen ook kansen, zeggen de experts.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.