Zimbabwaanse goudzoekers denken niet aan gezondheid

Illegale Zimbabwaanse goudzoekers trekken zich weinig aan van de gezondheidsrisico’s die hun bezigheden met zich mee brengen. Uit de armoede komen is belangrijker.
Esther Nyarambi staat in een roodgekleurde, modderige vijver. Ze inspecteert de inhoud van haar houten schotel, plaatselijk ook wel ‘zamba’ genoemd. De hele dag heeft ze stukken rots vermorzeld en het gruis doorzocht. Ze hoopt dat haar inspanningen beloond worden met de vondst van een heel klein beetje goud.
De meeste goudzoekers zijn actief in de regio’s Nyamahumbe en Chishapa in het goudrijke district Shamva in de provincie Mashonaland. Net hen giet Nyarambi eenvoudigweg kwik in haar zamba om het kostbare metaal te vinden.
Ze weet weinig van de giftigheid van kwik en de grote gezondheidsrisico’s waaraan ze zichzelf blootstelt. Met haar blote handen vermengt de 26-jarige de inhoud van de houten schotel, totdat het kwik zich hecht aan kleine deeltjes goudstof.

Snel en gemakkelijk


Gezondheidsexpert Cleopas Sibanda zegt dat kwik de zenuwen kan beschadigen. “Mensen die worden blootgesteld aan kwik kunnen last krijgen van prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, nervositeit, concentratiestoornissen en bloedend tandvlees”, zegt hij. “Kwik is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s.”
Nyarambi en de andere illegale goudzoekers denken niet na over de gezondheidsrisico’s. Hun eerste zorg is een manier te vinden om uit de armoede te komen. “Kwik werkt gemakkelijk en snel als je goudstof uit de erts wilt halen”, zegt Nyarambi. “Ik heb gehoord dat het slecht is om het te inhaleren, maar dat doe ik niet. Ik gebruik al vijf jaar kwik en ik heb nog nooit problemen gehad.”
Duizenden arme en werkloze Zimbabwanen, jong en oud, zijn naar het district Shamva gereisd, op zoek naar goud. Sommige illegale goudzoekers slaagden erin snel rijk te worden. Met hun verdiende geld zetten ze transport- en verkoopbedrijven op.
Een gram goud levert ruim 14 euro op, een ons (23,3 gram, omgerekend naar de lokale standaard) levert op de internationale markt zo’n 640 euro op. “Geld gaat voor gezondheid, zo eenvoudig is het”, zegt Pfimbikai Mate, die al zes jaar kan leven van zijn activiteiten als goudzoeker.

Smokkel


Uit informatie van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), bleek in januari dat slechts 6 procent van de Zimbabwanen officieel werk heeft. In 2003 was dat nog 30 procent. De daling is vooral veroorzaakt door de politieke en economische instabiliteit in het land, in combinatie met herhaalde droogteperiodes die geleid hebben tot voedseltekorten.
Mate zegt dat de goudkopers een markt hebben gecreëerd voor de goudzoekers door het kostbare metaal naar China, Zuid-Afrika en Angola te smokkelen. Zij voorzien de goudzoekers ook van het benodigde kwik. Officieel is het strafbaar om zonder vergunning kwik te importeren in Zimbabwe, maar de smokkelaars ondervinden weinig hinder bij hun activiteiten.
“We hebben goede wetgeving als het gaat om gebruik van schadelijk stoffen”, zegt Philip Manyaza, directeur van het Environmental Management Agency (EMA) in Zimbabwe. “Maar het is moeilijk de wet te handhaven. De politie heeft te weinig middelen en expertise.” 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.