Zimbabwaanse oppositie breekt

De Zimbabwaanse oppositieleiders Tsvangirai en Mutambara zijn er niet in geslaagd een coalitie te vormen. De kans dat de huidige president Mugabe in maart 2008 herverkozen wordt, stijgt aanzienlijk.
De twee rivaliserende fracties van Morgan Tsvangirai en Arthur Mutambara binnen de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC), waren van plan tijdens de verkiezingen op 29 maart 2008 de krachten te bundelen tegen huidig president Robert Mugabe.

Onenigheid over benoemingen


Oppositieleider Mutambara nam zondag 3 januari na twee dagen onderhandelen afstand van Tsvangirai, de leider van de grootste fractie binnen de MDC. In de Zimbabwaanse krant The Zimbabwe Guardian, legt Mutambara de schuld voor het falen van de gesprekken bij Tsvangirai, omdat hij meer benoemingen eiste voor zijn kandidaten dan de 70 procent die oorspronkelijk vastgelegd werd.
Tsvangirai en Mutambara lieten weten dat ze voortaan afzonderlijk campagne zullen voeren om Mugabe van de macht te stoten bij de verkiezingen, maar ze zijn er zich beiden van bewust dat dat geen evidente opgave is.
Volgens Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse politicologen is de kans groot dat president Mugabe in maart 2008 herverkozen wordt, nu de gesprekken tussen de oppositieleiders op een sisser zijn afgelopen.

Het land van dictatuur en inflatie


De MDC werd in 1999 opgericht  uit protest tegen het beleid van de African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF), de partij van president Mugabe. Naar aanleiding van een conflict over de deelname aan de senaatverkiezingen, viel de MDC in 2005 uiteen in twee fracties. De twee kampen herenigden zich tijdelijk in 2007, toen het protest van leden van de MDC, waaronder Morgan Tsvangirai, met geweld werd neergeslaan door politieagenten.
Sinds 1980, toen Zimbabwe het Britse juk afwierp, wordt het land geregeerd door Robert Mugabe. Oorspronkelijk was dat een veelbelovend regime, maar de voorbije jaren gleed Mugabe steeds meer af naar een dictatoriale aanpak. Zimbabwe staat intussen ook bekend als het land met de hoogste inflatie ter wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.