"Zimbabwaanse overheid regisseert aanslagen"

De Zimbabwaanse overheid heeft aanslagen geregisseerd om een hardhandig optreden tegen de oppositie te kunnen verantwoorden. Dat beweert de Beweging voor Democratische verandering (MDC). De politie kreeg na de aanslagen toestemming om met scherp te schieten wanneer er geweld uitbreekt.
Volgens de Zimbabwaanse politiewoordvoerder Wayne Bvudzijena zit de MDC achter de aanslagen van afgelopen weekend op drie politiekantoren, een passagierstrein en een supermarkt in Harare. Dat verklaarde hij tegenover IRIN, het nieuwsagentschap van de Verenigde Naties. De MDC ontkent dat echter. “Er is geen enkele reden waarom de MDC onschuldige burgers als doelwit zou nemen, aangezien we voor een geweldloze strijd gekozen hebben”, aldus MDC-woordvoerder Nelson Chamisa in de Zuid-Afrikaanse krant Mail&Guardian. “De overheid probeert anarchie uit te lokken. Zij zit achter het terrorisme”.
Politiek analist John Makumbe denkt dat de geheime dienst van Zimbabwe achter de aanslagen zit. Die zou daarmee de MDC in diskrediet willen brengen. Makumbe verwacht dat het geweld nog heviger wordt: “Niet omdat de mensen ervan houden, maar omdat ze gefrustreerd zijn. Het enige wat ze willen is verandering. Het algemene gevoel is dat de Zimbabwanen niets meer te verliezen hebben”, aldus Makumbe tegenover IRIN.
De politie heeft toestemming gekregen om vuurwapens te gebruiken om het geweld te onderdrukken, iets wat scherpe kritiek heeft uitgelokt bij politieke partijen. “Het is ongehoord dat er in een democratische samenleving munitie gebruikt wordt om critici de mond te snoeren”, zegt MDC-woordvoerder Chamisa. “We gaan door met protestacties totdat we een democratisch Zimbabwe krijgen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.