Zimbabwaanse vrouwen woedend op regering *

Vrouwenrechtenactivisten in Zimbabwe zijn woedend over het lage aantal vrouwen dat is aangesteld in het nieuwe eenheidskabinet. Slechts 4 van de 35 ministers zijn vrouw, in weerwil van de gelijke vertegenwoordiging die Zimbabwe een half jaar geleden heeft beloofd.
Met het Protocol voor Gender en Ontwikkeling van de SADC, de regionale handelsgemeenschap in Zuidelijk Afrika, heeft ook Zimbabwe beloofd om in 2015 evenveel vrouwen als mannen op hoge posities te hebben.
Daarom is het “schokkend dat de drie politieke partijen in zo’n belangrijke fase niet doen wat ze hebben beloofd”, zegt Cleopatra Ndlovu van de Steungroep Vrouwen in de Politiek. Ze wil dat de partijen quota instellen om vrouwen de mogelijkheid te geven om echte macht te krijgen, en ze roept vrouwen op om hun rechten op te eisen.

Vier ministers


De twee facties van de Movement for Democratic Change, de groep van Morgan Tsvangirai en de groep van Arthur Mutambara, hebben samen 16 ministers aangesteld, waarvan drie vrouwen, op de post van Publieke Werken, Arbeid en Handel. De ZANU-PF van Mugabe heeft er 15 aangesteld, en alleen een vrouw op het departement van Vrouwenzaken. Er zijn in totaal vier vrouwelijke staatssecretarissen aangesteld.
Thoko Matshe van het Feministische Politieke Onderwijsproject in Harare is ook boos. Er zitten geen ministersposten van gewicht tussen, vindt ze, en een vrouwelijke minister voor Vrouwenzaken vindt ze al helemaal niet interessant. “We kunnen het woordje Democratisch wel uit de naam van de MDC halen.”
Priscilla Misihairambwi-Mushonga, een van de ministers, is teleurgesteld dat ze maar drie vrouwelijke collega’s heeft. Maar ze heeft er vertrouwen in dat ze vrouwenthema’s op de agenda kunnen krijgen. “De politieke overeenkomsten hebben een goede basis gelegd om veel zaken zoals gezondheid, voedselzekerheid of hiv/aids vanuit het perspectief van vrouwen te bekijken. De meeste van ons zijn vrouwenactivisten. Ik weet zeker dat we onze mond open kunnen doen.”
Volgens vice-president en ZANU-PF-lid Joyce Mujuru hebben quota’s geen zin. Het ligt aan de vrouwen, die vechten niet hard genoeg om op goede posities te komen, zei ze tegen de staatskrant Herald. Doordat ze geen vertrouwen in zichzelf hebben, zijn ze hun eigen grootste vijanden.

Grondwet


Vrouwengroepen in Zimbabwe, onder de vlag van de Vrouwencoalitie, zijn intussen begonnen met het bespreken van voorstellen voor de nieuwe grondwet, die in de komende 18 maanden zal worden opgesteld. De coalitie zal daarbij samenwerken met de vier ministers.
* Dit artikel dateert van 26 februari. Het wordt opnieuw aangeboden naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift