Zimbabwe uitverkocht

De euforie over de drastische prijsverlaging van consumptiegoederen in Zimbabwe is omgeslagen in paniek. Aan winkels staan lange rijen, de winkelrekken zelf zijn bijna leeg. Bedrijven moesten drie weken geleden van de overheid hun prijzen halveren.
Elektronische apparaten verkochten de eerste dagen als zoete broodjes. Breedbeeldtelevisies gingen over de toonbank voor zo’n 30 euro. Maar al na enkele dagen moesten winkels de deuren sluiten omdat ze uitverkocht waren. Consumenten begonnen zich zorgen te maken.
Een week na de overheidsbeslissing waren er al bijna geen basisgoederen als bakboter, soep, suiker en brood meer te vinden. Door brandstoftekorten is er ook een mobiliteitsprobleem ontstaan.
Volgens critici verlaagde de overheid de prijzen alleen maar om meer steun te krijgen voor de parlements- en presidentsverkiezingen van volgend jaar. De bevolking begon zich te verzetten tegen de hyperinflatie waarmee Zimbabwe al jaren te kampen heeft.
De overheid pakte ook duizenden zakenlui op die zich niet aan de nieuwe prijsregeling hielden. Grote winkelketens hebben de deuren gesloten na plunderingen. Volgens SW Radio Africa, een Zimbabwaanse radiozender die op de korte golf uitzendt, zouden ook politieagenten hebben meegeplunderd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.