Zimbabwe zet in op buitenlandse investeerders

De Zimbabwaanse regering werkt er hard aan om internationale investeerders aan te trekken. Zij moeten de economie in het land weer op de been helpen. Maar om daar in te slagen zal de coalitieregering vooral investeerders moeten kunnen overtuigen dat hun kapitaal veilig is.
Investeerders interesseerden zich de afgelopen jaren vooral in portfolio-investeringen, beleggingen op de Zimbabwaanse beurs (Zimbabwe Stock Exchange) en in de mijnbouw.

De meeste bedrijven zoeken momenteel naar herkapitalisatie om de productie te bevorderen en levensvatbaar te blijven. De voorgestelde privatisering van potentieel winstgevende overheidsbedrijven zoals Air Zimbabwe, National Railways of Zimbabwe, Cold Storage Company en Tel One biedt aanzienlijke investeringskansen.

Veel investeerders doen beperkte investeringen en wachten af of de coalitieregering blijft zitten en in staat is duurzaam herstel van de economie te verwerkelijken. Hervormingen in de financiële sector, zoals het afschaffen van prijscontroles en de introductie van verschillende valuta, zoals de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse rand, zorgden ervoor dat een aantal grote, internationale bedrijven zaken gingen doen in Zimbabwe.

Kansen



“We zijn in, en we zijn in voor de lange termijn. Het geheim is timing en ervoor zorgen dat je als eerste de beste kansen grijpt”, zegt Geoff Goss, manager bij de Britse investeerder Lonrho.  
In 2008 en 2009 investeerde Lonrho ruim 40 miljoen euro in telecommunicatie en de farmaceutische industrie. “Als investeerders wachten totdat politieke kwesties zijn opgelost, dan missen ze de echte kansen’, zegt hij.

Goss maakt zich echter ook zorgen over wetten die het bedrijfsleven hinderen, zoals de strikte bepalingen op het gebied van werkvergunningen voor naar het buitenland uitgeweken Zimbabwanen.

Als een zekere politieke stabiliteit bereikt wordt, zullen de investeerders binnen twee jaar tijd het land binnenstromen, voorspelt Tsuyoshi Thomas Ueda, manager bij de Japanse Sumitomo Corporation.

Bedrijven uit Zuid-Afrika, Europa, de Verenigde Staten en Australië oriënteren zich al op projecten op het gebied van mijnbouw, landbouw en de productie van basisproducten. Het Canadese bedrijf Caledonia Mining kondigde aan de goudproductie uit de Zimbabwaanse mijnen te zullen verdubbelen en de Zuid-Afrikaanse poot van staalbedrijf ArcelorMittal toont interesse in een overname van het staatsbedrijf Zimbabwe Iron and Steel Company.

Tongaat Hulett, actief op het gebied van landbouwproductie, is van plan 14 miljoen euro te investeren in suikerfabrieken in Zimbabwe. Het Londense mijnbouwbedrijf Anglo American investeert 279 miljoen euro in een nieuwe platinamijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.