Zuid-Afrika bezint zich op biobrandstof

Zuid-Afrika wil op termijn in 75 procent van de energiebehoefte voorzien met biobrandstoffen. Critici vrezen echter dat teveel producenten de overstap van maïs voor consumptie naar maïs voor biobrandstof zullen maken. Daardoor zou voedselschaarste kunnen ontstaan.
Zuid-Afrika laat zich niet onbetuigd in de huidige zoektocht naar alternatieve brandstoffen. De regering bezint zich op de beste strategieën om biobrandstoffen te exploiteren. “Maïs, suiker, sojabonen en zonnebloemen zijn geschikt als gewassen voor de productie van biobrandstof”, aldus het Departement voor Mineralen en Energie in een recente verklaring. Andere gewassen worden echter niet uitgesloten.
Annie Sugrue van Citizens United for Renewable Energy and Sustainability in Johannesburg, vindt echter dat de nadruk teveel op maïs, suikerriet, soja en andere traditionele gewassen ligt. Dat vindt ook Richard Worthington, coördinator van het Sustainable Energy and Climate Change Project, eveneens in Johannesburg. “Met maïs moeten we erg voorzichtig zijn”, zegt hij. “Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld ook zeewier geschikt is als bron voor biobrandstof.”
Sugrue is bang dat biobrandstof uit maïs de voedselproductie kan schaden. Tachtig procent van de bevolking in Zuid-Afrika heeft maïs op het menu staan. “Als boeren overstappen op productie voor biobrandstof, dan kan er ongezonde concurrentie ontstaan.”
Ze wijst ook op de kwetsbaarheid van maïs voor droogte. Weersomstandigheden kunnen ertoe leiden dat er het ene jaar een overschot is en het andere jaar een tekort ontstaat. “De suikerindustrie is stabieler en meer geschikt voor de productie van biobrandstof. Daar is structureel een productieoverschot dat nu voor export gaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.